QR kodlu aşı sertifikasının da sahtesini yaptılar!

QR kodlu aşı sertifikasının da sahtesini yaptılar!

Koronavirüs önlemlerinin artmasına rağmen dolandırıcılar da ellerinden geleni yapmaktan geri kalmıyor. Meksika’da sahte aşı ve sahte koronavirüs testi sonucundan sonra şimdi de QR kodlu sahte aşı sertifikası yapıldı. İşte detaylar.

Haberin kaynağına göre Cris adında bir satıcı, yaptırdığı aşıyla belirli ülkelere giremeyen müşterilerine hizmet veriyor. Cris’e göre birinin Çin aşısıyla aşılanması başka bir ülkeye girmesine engel olamaz çünkü sahte bir raporla kişiye Pfizer ve Sputnik V aşı karnesi oluşturabiliyor. “Belgeler iki saat içinde hazır oluyor” diyen Cris, fiyatların bin 100 Meksika pesosu ila 2 bin Meksika pesosu (yaklaşık 450 TL ila 850 TL) arasında değiştiğini de belirtti.

QR kodlu aşı sertifikasının da sahtesini yaptılar!

Bu tarz sahte QR kodlu aşı raporlarıyla insanların güvenlikleri ve hayatlarıyla oynayan Cris, yaptığı işe güvense de bu sahte karnelerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı hala muamma. Siber güvenlik uzmanı Carlos Ramirez, söz konusu dolandırıcının teknoloji konusunda da bilgi sahibi olmak zorunda olduğunu belirtiyor. QR kodunu kontrol eden kişi, devlete aitmiş gibi görünen ve istenilen bilgilerin yüklenebileceği sahte bir internet sitesine yönlendiriliyor. Bu noktada kontrolleri yapan görevlilere ciddi bir iş yükü biniyor. Resmi belgelerde sahtecilik yapmak 4 yıldan 8 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor. Ancak bu durum sahte raporlarla mücadelede çok yardımcı olamıyor. Meksika’da hala sonucu negatif olan sahte Kovid-19 testleri 30 dolara (yaklaşık 250 TL) satılıyor.

Uber Bodrum hizmeti ile agresifleşti: Türkiye’nin tamamında hizmet vermek istiyor