Xerox ‘tan Sahteciliğe karşı basılı elektronik etiket

 

Xerox , dünyada pazar büyüklüğü 1 trilyon doları, Türkiye’de ise 10 milyar doları geçen sahte ürünler ile mücadelede kullanılacak Xerox Basılı Bellek adlı elektronik etiket teknolojisi geliştirdi. Geliştirilen bu teknolojinin özellikle ilaç sektöründe sahte ilaç üretimini engellemek için kullanılacağı belirtiliyor.

Dünyanın önde gelen teknoloji ve iş süreç yönetimi şirketlerinden Xerox, kutulu ve ambaljlı ürünlerde sahte ve taklit üretimini zorlaştıracak teknolojik bir yeniliği kamuoyuna duyurdu. Xerox’un ünlü AR-GE laboratuvarı Xerox PARC’ta geliştirilen ve Basılı Bellek olarak adlandırılan elektronik etiket teknolojisi, ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen Pharma Expo adlı fuarda tanıtıldı.

Sahteciliğe karşı en etkili çözüm

 Xerox Basılı Bellek teknolojisi, yüksek güvenlikli 36 bit yeniden yazılabilir (rewritable) bir hafızaya sahip ve üzerinde 68 milyar farklı kodlu veri depolayabiliyor. Xerox PARC’ta geliştirilen ve Kriptografik Güvenlik (Cryptographic Security) adı verilen güvenlik teknolojisi de, her bir ürüne özel şifrelenmiş bir QR kod gibi baskı kodu üretiyor. Üzerine uygulandığı ürüne benzersiz bir tanıma ve belgeleme özelliği katan bu baskı kodları, yalnızca markanın yetkili personellerinin sahip olduğu el terminalleri veya güvenli akıllı telefon uygulamaları ile okunabiliyor. Xerox Basılı Bellek, özel olarak şifrelenmiş kodları ile pazarın sahteciliğe karşı geliştirmiş olduğu en etkili çözümler arasında öne çıkıyor. Xerox Basılı Bellek teknolojisi, markalara olduğu kadar kamu kuruluşlarına da, özellikle ilaç gibi taklit ve sahte üretimi  insan hayatını tehlikeye atan ürünlerin güvenliğini, dağıtımının takibini ve vergilendirilmesini sağlamada önemli kolaylıklar sunuyor.

xerox

Devletin zararı milyarlarca lira

 Avrupa Komisyonu Taklit Mallar Komitesi, OECD ve Dünya Gümrük Teşkilatı’nın araştırmalarına göre, dünyada sahte ve taklit ürün pazarı 1 trilyon dolara ulaşmış durumda. Sahte ve kaçak yollarla ticareti yapılan ürünler küresel ekonomiye her yıl yüz milyarlarca dolarlık zarar veriyor. En çok zarar gören ülkelerin arasında Türkiye de bulunuyor. BASCAP (Sahtecilik ve Korsanla Mücadele İçin İş Dünyası Hareketi) Raporu’na göre bu tür ürünlerin (Tütün ve akaryakıt hariç) ticareti Türkiye’de yıllık 10,8 milyar dolarlık bir hacme ulaşmış durumda. Bu da devlet için yüz milyonlarca lira vergi kaybı anlamına geliyor.

Xerox Basılı Bellek teknolojisinden sorumlu Başkan Yardımcısı Steve Simpson, “Xerox Basılı Bellek teknolojisini kullanacak firmalar ürünlerini fabrikadan çıkıp son kullanıcının eline ulaşana kadar geçen tüm dağıtım sürecini kontrol altına alıp, izleyebilecekler. Basılı Bellek teknolojisi, markalara düşük maliyetli ve yüksek güvenlik sağlayan bir belgeleme ve bilgi doğrulama yöntemi sunuyor” dedi.

Xerox Printed Memory and Xerox Printed Memory with Cryptographic Security is a highly secure, flexible printed label which can be used to determine if a product is genuine and to track how it has been handled during distribution.

Günümüzde görünmez mürekkepler, hologramlar ve RFID etiket teknolojileri kolayca kopyalanabiliyor. Bazı iş kollarında orijinal süsü verilen taklit ürünlerin sahteliği kutu ve ambalajlarına bakılarak anlaşılamıyor, ürün içeriğinin laboratuvar testlerine tabi tutulması gerekiyor. Sahte ürünlerinin üretilip pazarlanmasından dolayı markalar çok önemli kayıplar yaşarken, tüketiciler de bilmeyerek sahte ve taklit ürünleri kullanmak durumunda kalıyor.

Her sektörden, her çeşit ürün üzerinde kullanılabilecek Xerox’un Basılı Bellek (Printed Memory) teknolojisi ile ürünün orijinalliği, üretim ve dağıtım sürecinin nasıl gerçekleştiği kolayca takip edilebilecek. Xerox, New York Webster’da bulunan fabrikasında Basılı Bellek teknolojisinin üretimini yapmayı planlıyor. Xerox’un geliştirdiği basılı elektronik teknolojisinin ticarileşebilmesi için Xerox, bu teknolojiyi kullanmak isteyen çeşitli sektörlerden dünya devi firmalarla görüşmelerini sürdürüyor.

Android Force Touch özelliği yaygınlaşacak!