Türkiye’de koronavirüs aşı uygulaması ile ilgili son derece önemli bir uyarı geldi. Hackerlar bu uygulamaları kullanarak insanları dolandırıyor.
Her geçen gün daha fazla kişinin yüklediği koronavirüs aşı uygulaması olan aşıla, ne yazık ki büyük bir güvenlik açığına sahip. Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen aşıla uygulaması, normal şartlarda vatandaşların hizmetine sunulmuştu. Fakat görünen o ki hackerlar bu sistemi vatandaşlardan daha fazla kullanıyor.
Siber güvenlik uzmanları tarafından yapılan uyarılarda, Sağlık Bakanlığı’nın taklit edildiği ve vatandaşların kandırılmaya çalışıldığı ifade edildi. Peki bilgisayar korsanları bunu nasıl yapıyor?
Aşıla uygulaması taklit ediliyor
Sağlık Bakanlığı aşıla uygulaması ile ilgili gerekli tüm bilgileri aktarmıştı. Sadece kimlik bilgileri ile giriş yapılan bu sistemde, bugüne kadar herhangi bir açık bulunmadı. Fakat siber güvenlik uzmanları tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, hackerların sahte web sitesi ürettiği görüldü.
Bu uygulamayı kullandığınızda sizi normal şartlarda covid19.saglik.gov.tr web sitesine yönlendirmesi gerekiyor. Fakat bilgisayar korsanları bunu değiştirerek vatandaşların covid19-saglik.com web sitesine yönelmesini sağlıyor. Bu sayede onlara ait bütün kimlik ve diğer veriler ele geçirilebiliyor.
Cerberus ismi verilen bir fidye yazılım ile birlikte, web sitesinden çeşitli veriler bir sunucuda toplanıyor. Daha sonradan bunlar ya satılıyor ya da bilgisayar korsanları kendisi kullanıyor. Bu sahte fidye yazılımı son günlerde birçok kişinin canını yakmıştı.
Koronavirüs gibi oldukça hassas bir konu bilgisayar korsanlarının suistimal edebileceği bir ortama dönüştü. Bununla mücadele etmek isteyen siber güvenlik uzmanları, defalarca uyarılarda bulundu. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı veya diğer bakanlıklar tarafından önerilen uygulamaların mutlaka orijinal olanını kullanın.