Her geçen gün uzay boşluğunda bulunan bilinmeyenlere tanımlama getirilirken bilinen uzay cisimlerinide yakından görme ihtimali doğuyor. Güneş Sistemi’nde Eris’ten sonra bilinen en büyük cüce gezegen ve doğrudan Güneş’in etrafında dönen en büyük onuncu cisim olan Plüton’un NASA tarafından en net ve en yakın görüntüsünü yayınladı.
NASA tarafından yürütülen bir insansız uzay uçuşu görevi olan New Horizons uzun zaman önce Cüce gezegen Plüton ve uydularına uçuş yapılması için görevlendirilmişti.Ayrıca, Plüton‘un kaşifi Clyde Tombaugh‘un küllerinin bir kısmı bu insansız bu uzay aracın içindedir.Araştırmalar için 2009’da gönderilen New Horozons 9 yıldır hareket halinde. Uzay aracı New Horizon 6 Aralık 2014 tarihinde bekleme modundan uyanarak Dünya’ya sinyal göndermeye başlamıştı. Şimdi son alınan veriler ile cüce gezegenin son görüntüleri Nasa’ya gönderildi.Görüntülerin bugüne kadarki en yakından çekilen fotoğrafı olma özelliği taşıyor.
1930’da keşfedildikten 2006’ya kadar, Güneş Sistemi’nin dokuzuncu gezegeni olarak değerlendirilmiştir.Daha sonra ise cüce gezegen olan adlandırıldı. Cüce gezegen diğer Kuiper kuşağı üyelerine benzer biçimde taş ve buzdan oluşmaktadır; ancak bu kuşaktaki gezegenlere nispeten oldukça küçüktür. Kütle ve hacim olarak Ay’dan bile daha küçüktür.
New Horizon‘un Plüton‘a 14 Temmuz’da en yakın mesafede olması bekleniyor. Uzay aracının, Plüton‘a en fazla yakınlaştığı noktada araçtaki yüksek çözünürlüklü ‘Lorri‘ kamerasıyla daha iyi görüntüler elde edilmesi umuluyor.
Panasonic’ten Dev Adım