PlayStation 5 kontrolcüsü DualSense tanıtıldı!

PlayStation 5 kontrolcüsü DualSense 2

PlayStation 5 kontrolcüsü DualSense resmen tanıtıldı. Çift renkli gelen DualSense, hem sevildi hem sevilmedi. İşte kontrolcünün tüm özellikleri.

Yeni nesil oyun konsolları için geri sayımın başladığı bugünlerde Microsoft cephesinden ardı arkasına açıklamalar gelmiş ve Xbox Series X tepeden tırnağa gösterilmişti. Sony, ise biraz daha gizemini korumak adına PlayStation 5 ve yeni kontrolcüsü hakkında pek bilgi paylaşmamıştı. Bugün ise PlayStation 5 kontrolcüsü olan DualSense sürpriz bir şekilde tanıtıldı. PlayStation 1 döneminden beri kullanılan DualShock isminden vazgeçen Sony, yeni kontrolcüsü DualSense ile devrim yaratmaya hazırlanıyor.

PlayStation 5 kontrolcüsü DualSense özellikleri neler?

Sony cephesinin aktardığına göre; DualSense kontrolcüsünün üzerinde mikrofon yer alacak. Bu sayede arkadaşlarınız ile direkt olarak gamepad üzerinden konuşabileceksiniz. DualSense ile birlikte artık zart zurt titreyen çağ dışı titreşim motorları değişecek. Haptic Feedback titreşim motorları ile daha hassas ve dengeli bir titreşim sunulacak.

Xbox Series X teknik özellikleri açıklandı!

Gelelim kontrolcünün en can alıcı Adaptive Triggers bölümüne. DualSense ile tetik tuşlarına (L2-R2) yeni hissiyat özellikleri ekleniyor. Örneğin bir oyunda yay ile ok atarken R2 tuşu ona göre tepkime verecek ve sise yayı çekip ok fırlattığınızı hissettirecek. Aynı şekilde her silah için farklı hissiyatlar sunulacak. Tabii bu özelliğin çalışması oyun geliştiricilerine bağlı. Geliştiriciler bu özelliği oyunlarında kullanmayada bilir.

DualShock 4’ün nasıl TouchPad ekranı hiç bir geliştirici tarafından tam destek görmediyse DualSense’in Adaptive Triggers özelliği de destek görmeyebilir. Ancak bunun olacağını sanmıyoruz. Gelişticiler için de oldukça keyfili olacak olan Adaptive Triggers’a destek tam anlamıyla sağlanır.

DualSense ile birlikte DualShock 4 ile yapılan anlamsız ışıklandırma bölümü tekrardan elden geçiriliyor. Artık bu led ışıklandırma kontrolcünün ön yüzünde direkt görebileceğiniz şekilde konumlandırılıyor. Yine TouchPad’e yer veren Sony, bu sefer bu bölümü biraz daha büyütüyor.

USB Type-C bağlantısı ile şarj olacak olan bu kolda çift ton kullanılıyor. Beyaz ve siyah renklerinin karşımı bir tasarım ile karşımıza çıkan Sony, hem sevildi hem sevilmedi diyebiliriz. Umarız bu renk seçeneğine alternatif renkler en kısa sürede gelir. Yoksa büyük bir oyuncu kitlesi tarafından sevilmeyen bu renk şemasından dolayı büyük tepki alabilirler.

PlayStation 5 kontrolcüsü DualSense

Ergonomi açısından DualSense’in Xbox One kontrolcüsüne artık çok yaklaştığını söyleyebiliriz. D-Pad ve Analog tuşlarının yeri hala aynı kalsa da, ele oturma ve konfor açısından DualSense oldukça başarılı olacak gibi görünüyor.PlayStation 5 kontrolcüsü DualSense 2

PlayStation logosu bildiğiniz gibi DualShock 3 ve DualShock 4’te yuvarlak şeklinin içinde yer alıyordu. DualSense ile bu logo direkt olarak kabartmalı bir ekilde sunuluyor. 2020’nin son çeyreğinde satışa sunulacak olan PlayStation 5, bakalım ana konsol tasarımını ne zaman bizlere gösterecek?PlayStation 5 kontrolcüsü DualSense 3