Sony, PlayStation 4’ün fişini çekmeye hazırlanıyor

PlayStation 4

#İŞBİRLİĞİ

Bu nesle damgasını vuran PlayStation 4 için artık yolun sonu gelmiş olabilir. Keza bu sene E3’te yeni bir oyun duyurulmamış olması da bu duruma en somut delil. İşte detaylar.

Konsol dünyasının önemli isimlerinden biri olan Sony, bu nesle adeta damga vurdu. Japon teknoloji devi kısa süre içerisinde önemli bir başarıya imza attı. Fakat her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi PlayStation 4’ün de sonu gelmiş olabilir.

Hatırlanacağı üzere PlayStation 4, 2013 yılında gerçekleşen E3 interaktif oyun ve eğlence fuarında tanıtılmıştı. Aynı fuarda Microsoft da Xbox One’ı tanıtmıştı. Bir önceki nesilde PS3 ile Xbox 360 arasında sıkı bir rekabet olduğu için bu nesilde de benzer bir rekabetin olacağı düşünülüyordu. Fakat Sony ezeli rakibini adeta ezdi geçti.

Sony tarafından paylaşılan ve çeşitli kurumlar tarafından da onaylanan rakamlara göre, PlayStation 4, 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarında en çok satan oyun konsolu olmayı başardı. Muhtemelen bu başarı 2018 ve 2019’da da devam edebilir.

PlayStation 4’ün fişi çekiliyor

Genel olarak bir neslin raf ömrünün 5 – 6 yıl olduğunu söyleyebiliriz. En azından şimdiye kadar bu düzen, bu şekilde işledi. Dolayısıyla bu bağlamda değerlendirme yapacak olursak, PlayStation 4’ün de miadını doldurduğunu söylemek mümkün.

Her ne kadar Sony geçtiğimiz yıl PS4 Pro’yu satışa sunmuş olsa da bu konsol bile günümüz teknolojilerinden hayli gerideydi.

Kaldı ki ara nesil bir cihaz çıkarmak, oyun yapımcılarının ayaklarına bağlanmış olan pragnanın çözülmesi için yeterli olmadı. Yapımcılar hala 2013 yılında çıkmış bir teknolojiye göre oyun geliştiriyorlar. Dolayısıyla bu da oyunlardaki kalitenin belli bir seviyenin üzerine çıkmasını engelliyor.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, PlayStation 4 için yolun sonunun geldiğini söylemek mümkün. Büyük ihtimalle Sony de bu durumu kabul etmiş durumda. Keza bu sene E3’te PS4 için yeni bir oyun duyurulmamasının başka bir nedeni olamaz.

Sony artık PlayStation 5 için oyun geliştiriyor

Sony’i az çok takip edenler iyi bilirler. Konsol pazarının önemli ismi her E3’te mutlaka birkaç sürprize imza atar ve mevcut konsolu için yeni oyunlar duyururdu. Bu sene ise PS4 için herhangi bir yeni oyun duyurusu gerçekleşmedi.

Sadece geçtiğimiz dönemde duyurulan oyunlar için yeni videolar yayınlandı. Peki ama neden? Neden Sony PS4 için yeni bir oyun duyurmadı? Aslında bu sorunun cevabı gayet basit. Çünkü artık PS4 yolun sonuna gelmiş durumda.

Muhtemelen Sony, PS4 için harcayacağı enerjiyi PlayStation 5 için harcamak istiyor. Malum AAA kalitesinde bir oyun geliştirmek kolay değil. Dolayısıyla Sony şimdiden PS5’in çıkış oyunları üzerinde çalışmalara başlamış olabilir.

PlayStation 4

PlayStation 5, 2020’de gelecek

Şimdilik PlayStation 5 için yapılmış resmi bir açıklama bulunmuyor. Fakat genel kanı PS5’in 2020 yılında geleceği yönünde. Sony’e yakın bazı kaynaklar da 2020 tarihini daha önceden doğrulamıştı.

Muhtemelen PS5, 2020 yılında gerçekleşecek olan E3 interaktif oyun ve eğlence fuarında tanıtılacaktır. Aynı 2013’te olduğu gibi. Dolayısıyla Sony’nin önünde 2 yıllık bir periyot olduğunu söyleyebiliriz. Bu süre yeni bir konsol için AAA kalitesinde çıkış oyunları geliştirmek için yeterli diyebiliriz.

Fakat şunu göz ardı etmemek gerekiyor. Şu aralar Sony’nin bünyesinde bulunan stüdyolardan Insomniac Games, Spider-Man üzerinde, Naughty Dog ise The Last of Us Part 2 üzerinde çalışıyor. Santa Monica God of War’ın, Quantic Dream ise Detroit Become Human’ın yapımını yeni tamamladı. Dolayısıyla bu stüdyoların şimdiden sonra PS4’e ayıracak pek bir vakitleri yok. Dolayısıyla Sony’nin E3’te PS4 için yeni bir oyun duyurmamasının kesin nedeni PS5 için hazırlıklarına hız vermesi diyebiliriz. Muhtemelen bu saatten sonra da Sony, PS4 için AAA kalitesinde yeni bir oyun duyurmayacktır.