Peki şimdi insanlar nasıl evlenecek?

nasıl evlenecek

ABD ve dünya şimdi çok ilginç bir tartışmaya hazırlanıyor. New York valisinin, video konferans ile nikah kıyma kararnamesini imzalamasıyla, evlenmek isteyen gençler için yeni bir seçenek ortaya çıktı.

Beyaz gelinliğini giyerek “hayatının en mutlu gününde” prensesler gibi salınarak salona girmeyi ve alkışlarla, hayran bakışlar altında nikah defterine imza atmayı hayal eden genç kızlar, artık tüm bu gösteriş olmaksızın, evinin salonunda, video konferansla nikah defterine imza atabilir mi? Ya da şöyle soralım: Coronavirüs pandemisi sırasında insanlar nasıl evlenecek?

Gençler nasıl evlenecek sorusu herkesin gündeminde

Covid19 nedeniyle yaşanan pandeminin ardından, New York valisi Andrew Cuomo, şehirde nikah kıymaya yetkisi olan rahiplere, video konferans ile nikah kıyabilme izni verdi. Normal şartlarda, eşlerin aynı anda nikah töreninde bulunması ve bizzat nikah defterine imza atması gerekirken, bu kural artık rafa kalkıyor.

New York nikah dairesi 20 Mart’tan beri kapalı olduğu için, evlenmek isteyen çiftlerin, devlet dairesinde nikah kıyma şansı kalmadı. Dolayısıyla, kiliselerdeki rahiplerden yardım istemek zorunda kalan çiftlerin yarattığı yoğunluğu azaltmak için vali, “video konferans” üzerinden nikah kıyılmasına izin verdi.

nasıl evlenecek

Buna göre, gerekli belgeleri dijital olarak ulaştıran çiftler, ilgili kontroller yapıldıktan sonra, rahip ile video konferans bağlantısı kuracak. Bu bağlantılar kayıt altında olacak ve çiftler kamera karşısında “evet” diyecekler. Bir peri masalı gibi gelin olmayı hayal eden genç kızların kabusuna girebilecek olan bu senaryo artık gerçek.

NASA ve SpaceX astronotları Mayıs’ta uzaya çıkarıyor

Ancak şimdi başka sorunlar ufukta görünüyor. Birinci problem, geleneksel olarak adeta bir peri masalı yaşıyormuş gibi evlenmeye meraklı genç kızların, cep telefonu kamerası üzerinden kıyılan sönük nikahlarla evlenmesi… Bu sorunun genç kızların üzerinde travmatik etkiler bırakması riski endişe yaratıyor. Diğeri ise, evlilikler için sağlanan bu kolaylığı, boşanmak için de isteyen çiftler… Boşanmak isteyen ancak salgın nedeniyle adliyelerde dava açamayan çiftlerin sayısı yakında artmaya başladığında, benzer bir çözüm talebi ortaya çıkacak gibi görünüyor.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Video konferans ile evlenmek dünya toplumlarında da yaygınlaşır mı, yoksa nikah ve evlilik konusu için başka çözümler mi üretilir?