Oracle TikTok için devreye mi girdi?

Oracle TikTok

ABD’li teknoloji ve yazılım devi Oracle’ın ABD Başkanı’nın emriyle TikTok’u satın almak için görüşmelere başladığı vurgulanıyor. Peki Microsoft, Twitter ve Apple’dan sonra pazarlığa şimdi de Oracle mı oturdu?

Oracle TikTok için yüklü bir teklif vermiş olabilir zira Oracle’ın CEO’su ve kurucusu Larry Ellison Başkan Trump’ın destekçileri arasında bulunuyor. Trump’ın da TikTok’u Oracle’ın satın alması çok güzel olurdu ifadesini kullanarak, bu pazarlığın ipucunu medyaya verdiği düşünülüyor.

Oracle TikTok için ne kadar ödeyecek?

Oracle’dan sızan bilgilere göre şirket TikTok’u satın almak için ciddi bir hazırlık yapıyor. Buna göre şirket TikTok’un ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zellanda operasyonlarını satın almak için ByteDance ile ön görüşmelere de başlamış bulunuyor. Ancak satın alma teklifinin boyutu henüz netleşmiş değil. Görüşmelerin ardından Oracle’ın teklif sunması bekleniyor.

Başktan Trump geçen hafta imzaladığı kararname ile ByteDance’a, TikTok’u ABD’li şirketlere satması için 90 gün süre tanımıştı. Bu sürenin sonunda ise satış gerçekleşmezse TikTok’un ABD’deki operasyonları engellenecek.

BlackBerry 5G destekli telefon üzerine çalışıyor

Ancak TikTok ile pazarlık yapan Microsoft’un yöneticilerine göre TikTok’u Çin’deki sunucularından koparıp Çin ile bağını kesmek kolay bir iş değil. ByteDance’a ait teknolojilerle entegre hale gelmiş olan uygulamanın tam anlamıyla ByteDance’dan bağımsız çalışabilmesi için yıllar sürecek bir alt yapı taşınma operasyonu gerekecek.

Oracle TikTok

Bu süreçte TikTok’un ABD’de operasyonlarının kesilmesi halinde ise TikTok’un boşluğunu Instagram Reels gibi uygulamaların doldurması kaçınılmaz görünüyor.

Trump ve ABD hükumeti, TikTok’un telefonlardaki kişisel verileri Çin hükumeti ile paylaşan casus bir uygulama olduğunu savunuyorlar. Bu nedenle de TikTok ABD’de tüm kamu görevlileri için yasaklı uygulama konumunda bulunuyor. Eğer satış gerçekleşmezse, Trump’ın ByteDance yöneticileri için casusluk suçlamasıyla tutuklama emri çıkarma ihtimali de bulunuyor ki, ABD daha önce bunu Huawei yöneticileri için yapmıştı. Huawei’nin kurucusunun kızı çok uzun zamandır ABD’de tutuklu bulunuyor. Çin ise bu tutuklamayı “rehin alma” olarak tanımlıyor.

Çin hükumeti ayrıca TikTok’un satışa zorlanmasının da TikTok’u çalma girişimi olarak açıklıyor. TikTok’un ABD şirketlerine satılması halinde Çin’de karşılık olarak Çin’de kurulu ABD şirketlerine ait fabrikaları zorla alacağı tahmin ediliyor. İlk hedeflerden biri ise Çin’deki Tesla fabrikası olarak gösteriliyor.