OpenAI’da sular durulmuyor; Sam Altman geri döndü

OpenAI, ChatGPT Geliştiricisini Askıya Aldı! İşte Sebebi

OpenAI’ın geçtiğimiz hafta zorla görevden alınan kurucusu ve CEO’su Sam Altman, çalkantılı bir haftanın ardından CEO olarak şirkete geri dönüyor.

ChatGPT’nin arkasındaki şirket olarak adını geniş kitlelere duyuran OpenAI, yapay zeka alanında yaptığı atılımla aylardır adından övgüyle söz ettiriyordu. Yaklaşık bir hafta önce ise işler bir anda tersine döndü. Çünkü şirket bu kez başarılarıyla değil, yönetim kurulunda yaşanan entrikalarla gündeme taşındı. Şirketin kurucularının birbirini adeta sırtından bıçakladığı, yönetim kurulunun şirketin kurucusu Sam Altman’ı zorla görevinden aldığı, bir hafta içinde üç farklı CEO’unun gelip gittiği bu çılgınca hafta, tuhaf bir sona doğru ilerliyor. Çünkü hafta başında zorla CEO görevinden indirilen Sam Altman, çalkantılı bir sürecin ardından CEO olarak şirkete geri dönüyor.

Sam Altman’ın zorla gönderildiği OpenAI’ya bir hafta sonra yeniden CEO olarak geri dönmesi, çalışanlarının sadakati sayesinde gerçekleşti. Yönetim kurulunun hem Sam Altman’ı hem de şirketin bir diğer kurucusu olan Greg Brockman’ı zorla görevden almasının ardından yaklaşık 500 OpenAI çalışanı yönetim kuruluna bir mektup göndererek Altman’ın CEO olarak geri dönmemesi halinde kendilerinin de topluca istifa edeceğini bildirdi.

sam altman

Elbette çalışanlarının bunu yapmasında Microsoft’un desteği de oldukça etkili oldu. Çünkü Sam Altman, kendi şirketinden kovulduktan sadece saatler sonra Microsoft bir açıklama yaparak Altman’ın Microsoft’a katılacağını ve orada yeni bir yapay zeka ekibi kuracağını duyurdu. Altman’a arka çıkan OpenAI çalışanları da yönetim kuruluna karşı bunu koz olarak kullandı ve eğer Altman geri dönmezse, onunla birlikte şirketten ayrılarak Microsoft’a geçeceklerini söyledi. Bu tehdit yönetim kurulunun elini kolunu bağladı. Çünkü eğer bu çalışanlar da şirketten ayrılır ve Microsoft’a geçerse, bir anda ChatGPT ekibi Microsoft himayesi altında yeniden kurulmuş olacaktı. Bu yüzden yönetim kurulunun geri adım atmaktan başka çaresi kalmadı.

Günün sonunda kazanan Sam Altman oldu. Çünkü Altman sadece CEO olarak şirkete geri dönmekle kalmayacak, aynı zamanda kendisini şirketten atan yönetim kurulundan da kurtulmuş olacak. Çünkü Altman’ın geri dönmesi için yapılan anlaşmaya göre yeni bir yönetim kurulu kurulacak.

Steam TL’den dolara geçti; oyun fiyatları zamlandı