Nükleer pil teknolojisi tüm dünyayı değiştirebilir: Hiç bitmeyen bataryalar üretilebilir

Rusya küçük atom bombası

Nükleer pil teknolojisi özellikle son dönemlerde iyice gündeme geldi. Neredeyse tüm cihazlarda kullanılan piller herkes tarafından geliştirilmek isteniyor. Peki bu yeni teknoloji, hiç bitmeyen bataryalar ortaya çıkarabilir mi?

Akıllı telefonlardan elektrikli otomobillere kadar neredeyse her alanda pil teknolojileri kullanılıyor. Elektrik ile çalışmayan hiçbir şey yok desek yeridir. Bu durum aynı zamanda karşımıza ciddi bir batarya problemini ortaya çıkarıyor. Günümüz batarya teknolojisi açıkçası bu konuda pek yeterli değil.

Bilim insanları ve araştırmacılar tarafından devam eden çalışmalar sonucunda bazı yeni batarya türleri ortaya çıkarıldı. Bu bataryalardan en önemlisi hiç şüphesiz nükleer pil denilen sistemlerdir. Nükleer piller enerjiyi iki farklı şekilde dönüştürüyor. Termal dönüştürücüye sahip olan bu piller nükleer bozulma ile oluşan ısıyı elektriğe dönüştürüyor.

Nükleer pil teknolojisi yeni bir dünya yaratabilir

Nükleer pil ile birlikte yapılan çalışmalar bazı farklı sonuçları ortaya çıkardı. Mesela önceden sadece termal olan dönüştürücüler kullanılıyordu. Şimdi ise termal olmayan dönüştürücüler ortaya çıktı. Bu dönüştürücüler sayesinde nükleer bozulma ısıya dönüşmeden önce radyasyonlar enerji haline getiriliyor.

Nükleer pil teknolojisi

Hem askeri hem de ticari uygulamalarda bu tür piller tercih edilebiliyor. Özellikler zorlu çevre koşulları bu tür pil teknolojilerini çok daha önemli hale getiriyor. Uzay aracı, kalp pilleri, su altı sistemleri ve dünyanın uzak bölgelerinde devam eden bilimsel çalışmalar nükleer pil sistemlerini neredeyse zorunlu hale getirdi.

Tesla LFP bataryalarıyla fiyatları düşürebilir: Ucuz Tesla otomobil görebilecek miyiz?

Her ne kadar olumlu bir teknoloji gibi görünse bile bazı tehlikeleri var. Açığa çıkar radyasyonun vücut tarafından emilmesi büyük sağlık sorunlarına neden olabilir. Şimdilik bilim insanları çok daha çevreci nükleer bataryalar üretmek istiyor. Peki siz bu tür pil teknolojileri hakkında ne düşünüyorsunuz?