NASA, James Webb Uzay Teleskobu’nu hizmete sokmaya büyük bir adım daha yaklaştı. Ajans, JWST’nin imzası olan altın kaplamalı birincil aynayı başarıyla yerleştirdi ve enstrüman için tüm büyük dağıtımları tamamladı. İşte detaylar.
Adını Apollo programının oluşum yıllarını denetleyen eski bir NASA yöneticisinden alan James Webb Uzay Teleskobu, 25 yıl ve 10 milyar dolarlık bir yapım aşamasında. Hubble Uzay Teleskobu’nun üç katı büyüklüğünde ve zamanın başlangıcında açılacak ilk yıldızları ve galaksileri incelemek için tasarlanmıştır.
Görev ekibinin, birincil aynanın bölümlerini hareket ettirerek (aylarca süren bir süreç) teleskopun optiklerini hala hizalaması gerekiyor. Ancak bu gelişme bile 10 milyar dolarlık cihazın iyi durumda olduğuna dair güçlü bir işaret. JWST ayrıca Dünya ve Güneş arasındaki L2 Lagrange noktasına doğru ilerlerken üçüncü bir rota noktası da belirleyecek. Gökbilimciler, bu noktayı, parazitsiz kızılötesi ışığı incelemek için kullanacak. Potansiyel olarak, Hubble ve diğer ekipmanlarla mümkün olmayan erken Evren hakkında görüşler sunacak. Teleskoptan ilk görüntüler yaza kadar elde edilemeyecek ve bu görüntülerin anlamlı keşiflere dönüşmesi çok daha uzun sürebilir. Öyle olsa bile proje yine de başarıyla ilerliyor. NASA bu başarısıyla önemli bir noktaya imza atıyor. Bu gibi projelerin, yakın gelecekte sıradan olma ihtimalleri düşük olsa bile uygulanabilir olduğunu gösteriyor.
#NASAWebb is fully deployed! 🎉
With the successful deployment & latching of our last mirror wing, that's:
50 major deployments, complete.
178 pins, released.
20+ years of work, realized.Next to #UnfoldTheUniverse: traveling out to our orbital destination of Lagrange point 2! pic.twitter.com/mDfmlaszzV
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) January 8, 2022
Facebook metaverse işletim sistemi hakkında açıklama yaptı: Operasyon durduruluyor mu?