NASA göktaşından numune toplayacak

Ay'da su bulan araştırmacılar

NASA ’nın OSIRIS-REx uzay aracının, Bennu isimli bir göktaşından araştırmalar için numune toplanacak. Bu girişim uzay araştırmalarının en riskli hareketlerinden biri olarak görülüyor.

Uzay ile ilgili çalışmalar git gide daha fazla yoğunlaşıyor. Her ne kadar pandemi nedeniyle bazı uzay çalışmaları yürüten kurumlar için ödenek azalsa da uluslararası rekabet ve prestij nedeniyle yeni radikal hamleler yapılıyor.  Çin-Rusya-Amerika arasında gidip gelen uzay savaşları farklı boyutlara ulaşabiliyor. Bu rekabeti bilindiği üzere Covid-19 aşısı üzerinde de görmüştük. NASA şimdi ise diğerlerinden farklı bir girişime imza atacak.

Bu girişim uzay aracının yok olma, patlama olasılığının bulunduğu bir hareket olacak. “Dokun ve Git” ismi verilen numune toplama manevrası, uzay aracına asteroidin kayalık yüzeyinden madde alma şansı tanıyacak. Ancak bu, uzay aracının şimdiye kadar yapacağı en riskli girişim olduğu söyleniyor.

NASA göktaşından numune toplayacak

NASA bu numunelerin toplanacağı göktaşındaki en uygun yer için uzun zamandır çalışmalarını yürütüyor. Olabilecek en güvenli yeri bulma konusundaki çalışmalarını tamamladı. Bu süreçte uzay kurumu en uygun yeri seçse de bu bile çok fazla riskli, çok fazla enkazın bulunduğu yer uzay aracının varlığını da tehlikeye atıyor. Ancak bülbül krateri olarak adlandırılan alan, enkazdan arınmış değil ve uzay aracının asteroid yüzeyine inerken dikkatli olması gerekecek. Dediğimiz gibi her ne kadar en güvenli yer olarak seçilse de çok fazla risk taşıdığı söyleniyor.

Windows XP kaynak kodları sızdırıldı