NASA Ay yolculuğu için ilk adımı atıyor

NASA, Ay nükleer enerji sistemleri geliştirmek için kolları sıvadı

Rocket Lab, NASA’nın her şey planlandığı gibi giderse sonunda Ay’ın yörüngesine girecek olan 55 kiloluk CAPSTONE küp uydusunu başarıyla fırlattı. Bu NASA’nın 1972’den bu yana ilk kez Ay’a insan göndermeyi amaçlayan Artemis görevinde küçük ama önemli bir adım.

NASA Ay yolculuğu için ilk adımı atıyor. Fırlatma, NASA’nın yayınına göre nominal olarak ilerledi ve düşük Dünya yörüngesine yaklaşık ‘T’ artı 10 dakikada ulaştı. Elektron fırlatması, gaz türbini yerine pillerle elektrikle çalışan ilk roket olması dışında, diğerlerine çok benzer. Bu nedenle, başlatma döngüsünün sonuna yakın gerçekleşen “pil çıkarma” adı verilen bir aşama var.

NASA, Ay nükleer enerji sistemleri geliştirmek için kolları sıvadı

Roket Laboratuvarı, onu derin uzaya göndermek için yeterli güce sahip Lunar Photon üst aşaması adı verilen özel bir eklentiye sahip bir Elektron roketi kullandı. Şirket, bunun ay yörüngesine bir yük fırlatmaya çalışan en küçük roketlerden biri olduğunu söyledi. Şirket, TechCrunch’a daha önce verdiği demeçte, Rocket Lab’ın Yeni Zelanda’nın Mahia Yarımadası’ndaki kampüsünden başlatıldı ve “Electron’un şimdiye kadar uçmak zorunda kaldığı en yüksek kütle ve en yüksek performans” olduğunu söyledi.

dunya ve gunes

NASA Ay yolculuğu için ilk adımı atıyor

CAPSTONE, sonunda Ay’ın yörüngesine girmesine izin verecek bir ay ötesi enjeksiyon (TLI) için yeterli hızı oluşturmak için dokuz gün boyunca Dünya’nın yörüngesinde kalacak. Birincil amaç, Gateway uzay istasyonu için planlanan “yakın doğrusal hale” adı verilen bir tür oldukça eliptik ay yörüngesini doğrulamaktır. Gateway, sonunda SpaceX tarafından bir bilim laboratuvarı ve astronotlar için yaşam alanları ve gelecekteki uzay araçları için limanlarla birlikte ay yörüngesine teslim edilecek.

nasa astronot 2

NASA’nın, Rocket Lab’ın CAPSTONE’ını dün başlatması gerekiyordu, ancak “son sistem kontrollerini gerçekleştirmek için” bugüne kadar erteledi. Fakat fırlatma tarihi ne olursa olsun, 13 Kasım’da aya varması planlanıyor.

En az elektrikli otomobil kullanan ülkeler