NASA, 2030 yılına kadar Venüs’e iki görev gönderecek

NASA, 2030 yılına kadar Venüs'e iki görev gönderecek

Geçen yılın başında NASA, uzay ajansının tam teşekküllü keşiflere genişletebileceği potansiyel misyonları geliştirmek için dört takıma her biri 3 milyon dolar verdi. Şimdi bu projelerden ikisiyle ilerlemeyi planlıyor ve aralarında ortak bir Venüs teması var.

Bunlardan ilki, Derin Atmosfer Venüs, Kimya ve Görüntüleme Araştırması veya kısaca DAVINCI+ olarak adlandırılıyor. Araç, kıta benzeri tesseraları da dahil olmak üzere gezegenin yüzeyinin ve benzersiz jeolojik özelliklerinin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekmek için Venüs’e gidecek. Ayrıca, Nasa gezegenin atmosferi boyunca seyahat edecek ve orada bulunan gazlar hakkında veri toplayacak bir “iniş küresi” yerleştirecek. Umut, DAVINCI+’nın bilim insanlarının Venüs’ün bir okyanusu olup olmadığını belirlemesine ve gezegenin nasıl böyle bir sera haline geldiğini anlamalarına yardımcı olması yönünde.

NASA, 2030 yılına kadar Venüs'e iki görev gönderecek

İkinci görev, VERITAS veya Venüs Emisivite. Radyo Bilimi, InSAR, Topografi ve Spektroskopi, sentetik bir açıklık radarı kullanarak yüzeyinin ayrıntılı, üç boyutlu haritalarını oluşturmak için gezegene seyahat edecek. Ayrıca, bilim adamlarının pek bilmediği bir şey olan kayalarının yapısını haritalamak için yüzeyden gelen kızılötesi emisyonları da takip edecek. VERITAS ile NASA, jeolojik kuvvetlerin Venüs’te nasıl çalıştığını daha iyi anlamayı ve gezegenin neden Dünya’dan bu kadar farklı geliştiğini anlamayı umuyor. Bu projeleri gerçeğe dönüştürmek için NASA, her birine yaklaşık 500 milyon dolarlık fon sağlıyor. Ajans, 2028 ile 2030 arasında bir zamanda Dünya’dan fırlatılmalarını beklediğini söylüyor. Hem DAVINCI+ hem de VERITAS, bilim adamlarının NASA’yı nispeten düşük maliyetli görevlere yönlendirdiğini gören Keşif Programından çıktı. Programdan çıkan en yeni gemilerden biri Lunar Reconnaissance Orbiter idi.

6 Haziran LGS sınavı için genelge yayınlandı!