Avrupa merkezli yapılan bir araştırma sonucunda Türkiye’de Twitter trendleri sahte çıktı. Elbette sadece Türkiye değil aynı zamanda başka ülkelerde de benzer problemlerin olduğu görüldü.
İsviçre federal Teknoloji enstitüsü tarafından 2015 ile 2019 yılı arasında yapılan çalışmalarda Türkiye açık bir şekilde ön sıralarda yer aldı. Ancak bu ne yazık ki olumlu anlamda gerçekleşmedi. Ortaya çıkan son detaylara göre Türkiye’de Twitter platformu üzerinden algı kasılıyor.
Kitlelerin yönetimi açısından son derece önemli olarak görülen sosyal medya platformları yeni bir araştırma konusu. İsviçre’nin Lozan şehrinde başlatılan araştırmalar dünyanın tamamını kapsadı. Türkiye’de açılan trendlerin neredeyse yarısının sahte olduğu açıklandı.
Türkiye’de Twitter trendleri sahte botlarla üretiliyor
Sosyal medya platformunda trend olmak aynı zamanda o konuya dikkat çekilmesini sağlıyor. Popüler olabilmek için yapılan bu tür trend çalışmaları ne yazık ki bot hesaplarla gerçekleştiriliyor. Bu durumda sosyal medyanın hiçbir gerçekliği kalmıyor.
Araştırmayı devam ettiren ekip Türkiye üzerinde daha fazla durdu. Ülkenin trendleri ile ilgili yapılan çalışmada yüzde 47 oranında sahte trend oluşturulduğu görüldü. Bu oran küresel çapta değerlendirildiğinde yüzde 20 seviyesinde kalıyor. Yani Türkiye’de bu tür sahte trendlere olan yönelim bir miktar daha fazla.
Twitter, daha fazla tweet tepkisi üzerinde çalışıyor
Özellikle son dönemlerde Twitter trendler bölümüne baktığımızda çok alakasız konular olduğunu görebilirsiniz. Bot hesaplar yardımıyla isteyenler her türlü başlıkları ön plana alabiliyor. Özellikle yanlış bilgi sunan kampanyalar, politik sloganlar ve kumar reklamları ilk sırada yer alıyor. Botlar bu tür trendler oluşturmayı başarıyor. Peki sizce Twitter bot hesaplarla ilgili ne tür önlemler almalı?