Mozilla “daha güvenilir” bir yapay zeka için düğmeye bastı

yapay zeka

Yapay zeka alanındaki gidişattan rahatsız olan Mozilla, “daha güvenilir” bir A.I. ekosistemi kurmak için yeni bir girişime yatırım yapıyor.

Bildiğiniz gibi A.I., yani yapay zeka programları son dönemde teknoloji dünyasının bir numaralı gündem maddesi haline gelmiş durumda. Microsoft destekli OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin yakaladığı büyük başarı, tüm teknoloji dünyasının odağını bu alana çevirmesine sebep oldu. Teknoloji şirketleri yapay zeka programları geliştirmek veya bu programları kendi ürün ve servislerine entegre etmek için adeta yarışa girmiş durumda. Gidişata bakılırsa önümüzdeki dönemde teknoloji dünyasında dengeleri değiştirecek teknoloji A.I. teknolojileri olacak.

Ancak yapay zekanın bir anda bu kadar popüler ve daha önemlisi bu kadar yaygın hale gelmesi, bu teknolojinin güvenilirliğine dair ciddi endişeler yaratıyor. İrili ufaklı pek çok şirketin bu alanda işler ortaya koymaya başlaması, bu teknolojilerin teşkil ettiği tehlikeyi daha da büyütüyor. Bu yüzden, başta Elon Musk olmak üzere pek çok kişi bu konuda temkinli davranılması gerektiği konusunda sık sık uyarıyor.

Mozilla yapay zeka

Şu anda teknoloji dünyasında chat botları etrafında şekillenen çekişmenin çok da doğru yolda gitmediğini düşünenler arasında yazılım dünyasının önde gelen şirketlerinden olan Mozilla da yer alıyor. Başta internet tarayıcısı Firefox olmak üzere çeşitli programlarla yazılım dünyasında kayda değer bir yer edinen Mozilla, bu nüfuzunu ve finansal gücünü kullanarak, “daha güvenilir” bir yapay zeka projesi geliştirmek istiyor. Bu amaç doğrultusunda düğmeye basan şirket, yeni girişimi mozilla.ai‘yı resmen duyurdu.

Mozilla’nın ilk aşamada 30 milyon dolar yatırım yaptığı bu girişim başında uzun yıllardır AI alanında çalışan bilim insanı Moez Draief yer alıyor. Draief önderliğindeki mozilla.ai ekibi, güvenilir ve bağımsız olacak, açık kaynak kodlu bir AI ekosistemi kurmak için çalışacak.

Elon Musk, OpenAI’ı ele geçirmeye çalışmış