Mozilla Cephesinde Sular Durulmuyor

Mozilla DG 626

Mozilla’nın iki hafta önce yeni CEO’su olarak Brendan Eich’i seçmesiyle başlayan çalkantılı süreç bir türlü sona ermiyor.

Mozilla’nın iki hafta önce yayınladığı resmi açıklamayla şirketin yeni CEO’su olarak Brendan Eich’in görevlendirildiğini duyurması ilk başta sıradan bir gelişmeydi. Ancak gün geçtikçe Mozilla cephesinde yaşanan gelişmeler, durumun sıradan bir atamadan öteye geçmesine sebep oldu. Firmanın kurucularından olan Brendan Eich’in yeni CEO olarak atanmasının ardından altı kişilik yönetim kurulundan üç yönetici istifa etti ve Eich’in firmanın çalışanları tarafından pek sevilmeyen bir isim olduğu ortaya çıktı.

Mozilla_DG

Eich’in çalışanları tarafından desteklenmiyor olmasının sebebi ise 2008 yılında eşcinsellik karşıtı uygulamalara yardımda bulunmuş olmasıydı. Eich, CEO görevini üstlenmesinin ardından yayınladığı ilk açıklamada, yönetimi altında her tercihten çalışana yer verileceği ve saygı duyulacağını vurguladı ama bu açıklaması yeterli olmadı. Mozilla cephesinde yaşanan tüm bu sıkandalların ardından CEO görevinden istifa eden Eich, firmadan da ayrılacağını duyurdu. Bu kararın firmada yaşanan çalkantılı süreci sonlandıracağı düşünülüyordu ama Eich’in istifaya zorlandığı yönünde çıkan son haberler durumu daha da kötü hale getirdi.

Brendan Eich istifa ederken yaptığı açıklamada bu kararı kendsinin aldığını belirtmiş olsa da birçok kişi Eich’in firma tarafından istifaya zorlandığını düşünüyor. Üstelik Eich’in eleştirilere maruz kalmasının temel sebebi olarak göserilen kişisel fikirlere saygı duymamanın, kendisine karşı da kullanılmış olması Mozilla’nın adını daha da kötüye çıkardı. Başta JavaScript’in geliştirilmesi olmak üzere Mozilla’aya birçok katkıda bulunan firmanın yükselişinde önemli pay oynayan Eich firmadan ayrıldı, yönetim kurulunun yarısı istifa etti ve firma CEO’suz kaldı ama henüz içinde bulunduğu bu kötü durumdan kurtulmanın yolunu bulabilmiş değil.

Kickstarter Şimdiden 112 Milyon Dolar Topladı