Apple bu yıl duyurduğu yeni iPhone modellerinde aynı zamanda yeni bir yonga kullanıyor. A12 Bionic çip olarak adlandırılan yonga ne kadar güçlü dersiniz? Rakamları paylaşmayı çok hoşlanmayan Apple bakın neler yapmış.
Eylül ayının başında duyurulan üç yeni iPhone modeline güç veren Apple A12 Bionic yongası geçtiğimiz yıl duyurulan Apple A11’e göre çok daha hızlı. Ancak bu bilgi yeterli mi?
Yonganın frekans hızı, önbellek miktarı ve transistörler hakkında neredeyse hiçbir şey paylaşmayan Apple’ın yeni yongasını incelemek için cihazların satışa çıkmasını beklemek gerekti. Yeni iPhone modellerinin satışa çıkmasıyla, Apple A12 Bionic hakkında yeni detaylar ortaya çıkmaya başladı. Şimdiye kadar Apple tarafından paylaşılan bilgiler sadece yüzdesel anlamda A11 ile olan farklarıydı.
Apple A12 Bionic yongasının farkları neler?
Öncelikle satışa çıkmış ilk 7 nm üretim mimarisine sahip mobil işlemci olduğunu belirtelim. TSMC tarafından üretilen Apple A12 Bionic çipi, incelendi ve transistör sayısı 7 nm üretim mimarisi sebebiyle ciddi ölçüde arttı. Rakamlar gerçek anlamda şaşırtıcı.
Apple A11 yongasında milimetre başına yaklaşık 49 milyon transistör düşüyordu. A12 yongasında ise bu rakam 83.9 milyon seviyesinde. Aradaki %70’lık bu dev farkın sebebi ise A11’in 10 nm ile A12’nin 7 nm ile üretilmesi. Apple A12 içerisinde 6.9 milyar transistör bulunuyor. 7 nm üretim mimarisinin avantajı sadece daha fazla sayıda transistör değil, aynı zamanda daha yüksek performans ve daha iyi enerji verimliliği olarak karşımıza çıkıyor.