Milyonlarca Xiaomi Telefonda Büyük Risk!

xiaomi redmi 3x 2

Pek çok ülkede satılan, 70 milyondan fazla Xiaomi akıllı telefonun, akıllara durgunluk veren rahatsız edici bir açığa sahip olduğu belirlendi.

Çin pazarında adından söz ettirip, dünya çapında da önemli başarılar elde eden Uzak Doğulu akıllı telefon üreticisi Xiaomi; ölümcül bir sorunla karşı karşıya. 70 milyondan fazla Xiaomi telefon, kendilerini uzaktan kontrol edebilecek bir malware’a karşı savunmasız durumda.

Xiaomi

Söz konusu problem, IBM araştırmacıları tarafından gözler önüne serildi. Xiaomi telefonlarda bulunan Android işletim sistemleri, uzaktan kontrol edilebilen bir malware karşısında çaresiz. Problem, Büyük Z’nin Android’i kendi cihazlarına uyarlaması sonrasında açığa çıktı. İddialara göre bu uyarlama, gerekli optimizasyon olmadan gerçekleşti. Saldırganlar, keyfi olarak Android’e yüklenen bir kod ile, cihazdaki kilit verileri ele geçirebiliyor.

Bir başka deyişle, Xiaomi öyle bir açık bırakmış ki; adeta hacker’ların canı sıkılınca ele geçirebileceği bir alan yaratılmış. Akıllı telefonların TLS (HTTPS) protokollerine gölge düşmüş halde.

Çinli üretici, problemi fark ettiğini ve gerekli yamayı geliştirdiğini söylese de, TLS (HTTPS) protokollerinden yüklenen güncellemelere güven olmayacağı iddia ediliyor. Kullanıcılar, gerekli yamayı en kısa zamanda telefonlarına uygulamalı, ama doğru kanallardan yükleyip yüklemediğine dikkat etmeli.

Bu, ilk kez Çinli devin başına gelen bir vukuat değil. Pek çok ünlü dizüstü bilgisayar ve netbook üreticisi, benzer açıklarla yüzleşmek zorunda kalmıştı. Lakin 70 milyon telefondan bahsedince, işler can sıkıcı boyuta ulaştı.

2016 Yılının En Çok Satan Sony PlayStation 4 Oyunları!