Meta’nın başı İsrail nedeniyle belada

meta 2

Gazze’de İsrail’in canlı hedeflerin konumunu belirleme amacıyla kullandığı yapay zeka sistemine, iddialara göre Meta’nın sahibi olduğu WhatsApp mesajlaşma platformunun kişisel verileri paylaşarak yardımcı olduğu öne sürüldü.

Dünya genelinde İsrail’in Filistinlilere yönelik uyguladığı baskı ve soykırım devam ederken, ünlü teknoloji şirketi Meta’nın İsrail’in bu katliamlarında rol oynadığı iddia edildi. “Filistin İçin Teknoloji” adlı platformun raporlarına göre, İsrail’in canlı hedeflerin yerini belirlemek için kullandığı Lavender adlı yapay zeka programı, WhatsApp’tan yardım aldı.

Meta

Raporlara göre, firmanın İsrail ordusuna WhatsApp gruplarını belirli kişilerle paylaşarak Filistinliler hakkında bilgi sağladığı iddia edilirken, İsrail’in ise Lavender programı aracılığıyla WhatsApp üzerinden potansiyel hedeflerin konumunu belirlediği belirtiliyor.

Filistin’deki katliamla ilgili olarak büyük teknoloji şirketinin ortak olduğu iddiaları, firmanın mahremiyet politikalarına dair endişeleri artırırken, WhatsApp ise yaptığı açıklamada iddiaları reddetti. Firma sözcüsü, “Raporlarda doğrulanmış bir kanıt olmadığını” belirtirken, “Hiçbir hükümete toplu bilgi sağlamadıklarını” vurguladı. Ayrıca, Meta’nın on yıldan fazla bir süredir düzenli olarak şeffaflık raporları sunduğunu ve bunların WhatsApp bilgilerinin sınırlı durumlarda istendiğini içerdiğini ifade etti.

Durum böyle olunca özellikle Facebook-Meta kullanıcıları platform üzerinden büyük tepki gösterdi, birçok tepki paylaşımı yapılırken platform bazı paylaşımları sildi. Mark Zuckerberg’in yahudi olması ve İsrail paylaşımları ile ilgili birçok içerik silindi.

Xiaomi’den evcil hayvanlar için kablosuz akıllı su çeşmesi