Meta geçmişte yüz tanıma teknolojisini kullandı. Ancak bu sistem şirketi bir kez daha olası yasal sorunlara soktu. İşte detaylar.
Pazartesi günü, Teksas Başsavcısı Ken Paxton Meta şirketini mahkemeye verdi. Sebebi ise Meta’nın milyonlarca Teksaslının biyometrik verilerini bilgilendirilmiş onaylarını almadan topladığını iddia etmesi. Davanın merkezinde, Facebook’un artık yüz tanıma teknolojisini kullanmayı bırakması da yer alıyor. Platform, daha önce bu teknolojiyi, fotoğrafları taramak ve içindeki kullanıcıları otomatik olarak etiketlemek için görüntü tanımayı kullanan “etiket önerileri” özelliğinin bir parçası olarak kullanıyordu.
Geçen Kasım ayında Meta, diğer nedenlerin yanı sıra teknolojinin gelecekte nasıl düzenleneceğine dair “belirsizliği” gerekçe göstererek bu sistemi kapattı. Bir yıl önce şirket, kullanıcıların biyometrik verilerini toplamadan önce şirketlerin “açık” onay almasını gerektiren bir Illinois gizlilik yasasını ihlal ettiğini iddia eden bir davayı çözmek için 650 milyon dolar ödedi.
The Wall Street Journal’a göre Meta’ya bir sivil mahkeme celbi gönderdi. Devletin yüz milyarlarca dolar para cezası istediği bildiriliyor. Biyometrik Tanımlayıcının Yakalanması veya Kullanımı Yasası, Teksas’ın yasanın ihlali başına 25.000 ABD Dolarına kadar ceza uygulayabileceğini şart koşuyor. Başsavcının şikayetine göre 2021’de en az 20 milyon Teksaslı Facebook kullandı. Başsavcı Paxton, “Facebook artık kişinin güvenliği ve esenliği pahasına kâr elde etme niyetiyle insanlardan ve çocuklarından yararlanmayacak” dedi. Dava nasıl sonuçlanacak hep beraber göreceğiz.
Tesla sevilen özelliği kaldırıyor: Birçok araç bundan etkilenecek