Meta, hassas tıbbi bilgileri kullanıcıların rızası olmadan toplamış olabilir. The Verge, açılan iki toplu davanın, şirketi ve hastaneleri, hasta verilerini rızası olmadan toplayarak HIPAA, California Invasion of Privacy Act ve diğer yasaları ihlal etmekle suçladığını bildiriyor.
Meta kullanıcı verileri ihlali ile gündemde. Meta’nın Pixel analitik izleme aracının, hasta portallarında bulunduğunda sağlık durumlarını, randevu ayrıntılarını ve diğer verileri Facebook’a gönderdiği iddia ediliyor.
Geçen ayki bir davada bir hasta, Pixel’in kalp ve diz sorunlarıyla ilgili reklamlar yayınlamak için kullanılan UC San Francisco ve Dignity Health portallarından veri topladığını söyledi. Haziran ayındaki ikinci dava daha kalabalık ve en az 664 sağlayıcının Pixel aracılığıyla Facebook ile tıbbi bilgi paylaştığını iddia ediyor.
Şirket, Pixel kullanan sitelerin verileri Facebook’a göndermeden önce paylaşma hakkını elde etmesini şart koşuyor, ancak davacılar Meta’nın politikalarını uygulamayı reddettiğini iddia ediyor. Davalara göre, şirket ne tür veriler toplayacağını bilmesine rağmen Pixel’i tesislerin web sitelerine yerleştirdi.
Meta kullanıcı verileri ihlali ile gündemde
Davaların toplu dava statüsü kazanması henüz kesinleşmedi ve bu tür davalar nadiren bireylere büyük ödemeler sağlıyor. Ancak başarılı olursa, yasal işlem Meta için maliyetli olabilir. Sağlık hizmeti sağlayıcıları Pixel’e güvenen ve milyonlarca insanı kapsayabilecek tüm Facebook kullanıcıları adına tazminat istiyorlar.
Ayrıca, sosyal medya devine karşı gizlilikle ilgili bir dizi ABD yasal eylemini takip ediyorlar. Meta, Cambridge Analytica’nın 70 milyondan fazla Amerikalı’nın kişisel verilerini toplaması nedeniyle DC Başsavcısı davasıyla karşı karşıya. Şirket ayrıca devre dışı bırakılan yüz tanıma sistemiyle ilgili davalarla boğuşuyor ve yalnızca bu yıl, izleme çerezlerinin kullanımıyla ilgili bir 2012 toplu davasını kararlaştırdı. Bu son mahkeme salonu savaşları, şirket kötüye kullanımı engellemek için kendi çabalarını gösterse bile, Meta’nın veri toplama uygulamalarıyla ilgili endişelerin sona ermekten çok uzak olduğunu gösteriyor.
90 milyon dolar harcanan Batgirl filmi çöpe gitti