Meta insan hakları raporlarını yayınladı

Meta platformuna yönelik bir tehdit ile karşı karşıya

Meta ilk yıllık insan hakları raporunu yayınladı ve şirketin aldığı tavır sizi şaşırtmayabilir. CNBC’nin haberine göre, 83 sayfalık belge Facebook ebeveyninin 2020 ve 2021 yıllarında insan hakları sorunlarını ele alış biçimini özetliyor ve şirketin yanlış bilgi ve tacizle mücadele stratejilerini haklı çıkarmaya odaklanıyor.

Meta insan hakları raporlarını yayınladı. Meta, sağlıkla ilgili yanlış bilgilendirme (COVID-19 ışığında), üstü kapalı tehditler ve benzeri sorunlarla mücadeleye yönelik yaklaşımlarının, ifade özgürlüğü ile yaşam, güvenlik ve seçimler gibi diğer haklar arasında bir “dengeyi” yansıttığını söylüyor.

Meta platformuna yönelik bir tehdit ile karşı karşıya

Raporda ayrıca Meta’nın Ray-Ban Stories akıllı gözlükleriyle hak ihlallerini önleme girişimi de özetleniyor. Şirket, kadınlar, çocuklar ve azınlıklar gibi savunmasız gruplara yönelik hem gizlilik risklerini hem de potansiyel zararları incelediğini belirtiyor. Meta, sohbet yedeklemelerini içeren uçtan uca WhatsApp mesaj şifrelemesi de dahil olmak üzere, gizlilik korumalarını başka yerlerde de kullanmaya başladı.

Meta, Wikipedia alıntıları ile ilgili güncelleme sundu

Meta insan hakları raporlarını yayınladı

Ancak metin, Meta’nın Hindistan’daki yanlış bilgilendirme ve şiddete verdiği yanıtları eleştirenleri tatmin etmekten uzak. Sosyal medya devi, hukuk firması Foley Hoag’ın Facebook, WhatsApp ve diğer platformlar için kışkırtıcı konuşma ve güvenlik tehditleriyle bağlantılı “potansiyel” bulduğunu belirterek, Hindistan için bağımsız bir insan hakları etki değerlendirmesinin yalnızca bir özetini sundu. Meta, daha güçlü yerel moderasyon ekipleri ve koordineli zarar ve nefret söylemine karşı sıkı önlemler içeren değişiklikler yaptı. Ancak şirket raporun tamamını yayınlamadı ve Foley Hoag’ın tavsiyelerini uygulamayı taahhüt etmedi.

Meta, çalışanlarına değişik bir kural getirdi!

Raporda başka açıklar da var. Hindistan araştırması, önyargılı içerik denetimi iddialarına değinmiyor. Ayrıca metaverse hakkında anlamlı bir tartışma bulmak da mümkün değil – Meta, pivotunu Ekim 2021’e kadar açıklamadı ve AR ve VR’nin insan hakları raporu üzerinde bir etki yaratması için çok az fırsat bıraktı. Herhangi bir önemli güncellemenin 2023’e kadar beklemesi gerekecek. Yine de Meta’nın hak endişelerini geçmişte olduğundan daha doğrudan kabul etmesi dikkate değer.

iPhone 14 Plus modeli için kötü haber