MediaTek Exynos 1080 tarzı bir yonga geliştiriyor

akıllı evler mediatek

Dünyanın önde gelen yonga seti üreticilerinden biri olan MediaTek Exynos 1080 tarzı bir yonga geliştirecek. İşte detaylar.

Dünyada yonga seti geliştiren şirket sayısı bir eldeki parmak sayısını bile geçemiyor. Genele baktığımızda Apple, Samsung ve Huawei gibi isimler kendi yonga setlerini geliştirebiliyorlar. Fakat pazardaki diğer üreticiler MediaTek ve Qualcomm gibi 3. parti üreticilerin yongalarıyla telefon tasarlamak zorunda kalıyorlar.

Bu bağlamda baktığımızda hem MediaTek, hem de Qualcomm’un önemli bir rol üstlendiğini söyleyebiliriz. Fakat MediaTek ismi geçtiğinde kullanıcıların kafasında ucuz ve kalitesiz algısı oluşuyor.

Bu durumun temel nedeni ise MediaTek’in gerçekten böyle bir şirket olması. Yongaları genel itibariyle Qualcomm ile kıyaslandığında çok daha ucuz ve kalitesiz.

MediaTek Exynos 1080 tarzı yonga için kolları sıvadı

Bu algıyı biraz da olsa yıkmak isteyen Tayvanlı şirket yeni bir yonga üzerinde çalışıyor. 6nm üretim sürecine dayanan bu yonga seti özellikleriyle Samsung’un yeni yongası Exynos 1080’i andırıyor.

Samsung’un yongası ile aynı mimariye sahip olan yeni MediaTek yongasının yakın gelecekte tanıtılması bekleniyor.

Elbette şunu da dip not olarak hatırlatmak gerekli. Exynos da Qualcomm ile kıyaslandığında çok kaliteli bir yonga değil. Hatta Samsung’un Türkiye’deki modellerinde sürekli Exynos yongası kullanması ağır bir dille eleştiriliyor. Dolayısıyla MediaTek’in yeni yongasının kullanıcılar tarafından ne kadar kabul göreceği de ayrı bir soru işareti diyebiliriz.

Huawei HarmonyOS beta çok yakında geliyor