Masaüstü Bilgisayar Satın Alma Rehberi

masaustu bilgisayar satin alma rehberi

#İŞBİRLİĞİ

RAM

Masaüstü bilgisayar satın alma rehberi yazımızın son bölümünde ise RAM’leri konu alıyoruz. Bellek olarak da adlandırabileceğimiz RAM, bilgisayarın performansını önemli ölçüde etkileyen bir bileşen. Bu bileşenden bahsederken yine GB birimini görünce depolama ile karıştırmayın. Çünkü RAM’in bilgisayarınızda ne kadar dosya depolayabileceğinizle bir ilgisi yok. Masaüstü bilgisayarınızda bir işlem yaptığınızda, bu işlemle ilgili talep öncelikle RAM’de saklanır. İşlemci RAM’deki bu talebi alır ve işler. Bir yazılımı çalıştırmak için çift tıkladığınızda bilgisayarınız donuyor, yazılımın açılması ve yüklenmesi vakit alıyorsa bunun RAM azlığından olması muhtemeldir. Daha fazla RAM, işlemcinin bir seferde daha fazla işlem talebini alabilmesi anlamına gelir.

Masaüstü Bilgisayar Satın Alma Rehberi

Peki ne kadar RAM’e ihtiyacınız var? Buna hızlıca “en az 4GB” diyebiliriz. 4GB RAM ile video izleyebilir, internette dolaşabilir, sosyal medya hesaplarınızı kontrol edebilirsiniz. Bunlardan daha fazlasını yapmak istiyorsanız daha fazla RAM’i olan masaüstü bilgisayar modellerine yönelmelisiniz. Sunumlar hazırlamak, ofis uygulamalarını yoğun bir şekilde kullanmak, tablolar hazırlamak istiyorsanız 6 GB RAM ile akıcı bir kullanım deneyimine kavuşabilirsiniz. İşin içine oyunlar girdiğinde ise 8 GB’tan aşağısını düşünmeyin. Profesyonel seviyede video, resim ve müzik düzenlemek, tasarım yazılımlarını kullanmak için ise 16 GB ve üstünü değerlendirmelisiniz.

RAM’lerde de işlemcilere benzer şekilde bazı saat hızları görebilirsiniz. Bunlar daha çok oyuncular ve hız aşırtmacılara yönelik değerler. Kısaca yüksek değerin daha yüksek bir performans anlamına geldiğini söyleyebiliriz ancak aradaki performans farklarının çok büyük olmadığını da belirtelim. RAM’lerde ayrıca DDR2, DDR3, DDR4 gibi ifadeler görebilirsiniz. Bunlar basitçe RAM tipleridir. DDR2’leri görmek pek mümkün değil, DDR3 veya DDR4 görebilirsiniz. DDR4 daha yeni bir teknoloji ve yeni yonga setleriyle uyumlu. Uzun vadede, bilgisayarınızdaki RAM’leri artırmak veya değiştirebilmek için DDR4 modellerine sahip masaüstü bilgisayarları tercih edebilirsiniz.