Mars’tan selfie geldi!

curiosity belly selfie

NASA’nın en başarılı uzay araçlarından biri olan Curiosity isimli uzay aracı, dünyaya selfie yolladı. Tabii ki bu dünyadaki selfie akımına bir gönderme olarak yapılmadı. Uzay meraklıları için Curiosity’den yeni bilgiler haberimizde.

curiosity-belly-selfie

26 Kasım 2011 tarihinde fırlatılan ve 6 Ağustos 2012 tarihinde yaklaşık 9 aylık zorlu bir yolculuktan sonra Mars yüzeyine başarılı bir iniş yapan Curiosity, insanlık tarihinin en büyük başarılarından biri olarak tarihe geçmiştir. Haberimizin konusuna gelecek olan, Curiosity isimli Mars kaşifinin dünyaya kendi selfie yani özçekimini göndermesidir. Ancak bu tabii ki dünyadaki selfie akımına bir gönderme değil. 2.5 Milyar dolara mal olan ve yüksek teknolojiye sahip bir aracı böyle bir amaç için kullanmadılar.

Söz konusu fotoğrafın çekilme sebebi, aracın her yıl yaptığı düzenli bir faaliyet. Aracın genel durumunun görüntülenmesi ve varsa fiziksel hasarların tespiti için yapılan bu uygulamada Curiosity’de ufak bir sorun hariç herhangi bir aksaklık tespit edilmedi. Yukarıdaki fotoğrafta pek belli olmasa da aracın tekerleğine bir taşın sıkıştığı görülüyor. Fotoğraflar NASA’nın internet sitesinde çok yüksek çözünürlükte paylaşılıyor ve oradaki fotoğraflarda araç daha net görülebiliyor. Yaklaşık 3 hafta kadar önce aracın ilerlemesinde bir aksaklık olduğunu farkeden NASA yetkilileri sorunun kaynağını bu şekilde bulmuş oldu. Ancak 6 tekerleği olduğu için bu ciddi bir aksamaya sebep olmayacak.

Tabii bu selfie yani özçekimi Mars yüzeyindeki farklı bir araç çekmiş gibi görülmesinin sebebi aslında bu fotoğrafın 92 farklı açıdan çekilmiş fotoğrafın bir bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş olmasından kaynaklanıyor. Curiosity’nin Mars Hand Lens Imager (MAHLI) adlı sistemi, aracın önüne doğru uzanan mekanik bir kol. Farklı açılardan çok sayıda fotoğraf çekilerek, mekanik kol ortadan kaldırılıyor.

Apple, Tesla’ya rakip oluyor!