Mamutlar geri geliyor! Biyoteknoloji firmasından şaşırtıcı hamle

Mamutlar geri geliyor! Biyoteknoloji firmasından şaşırtıcı hamle

Pazartesi günü bir teknoloji girişimcisi ve bir genetikçi, soyu tükenmiş yünlü mamut cinsini hayata döndüreceğini söyledikleri yeni bir biyoteknoloji firması kurdu. Görünüşe göre mamutlar geri gelecek. İşte detaylar.

Kendisine Devasa diyen biyobilim şirketi, 11.000 yıl önce Holosen döneminde soyu tükenmiş olan hayvan cinsini geri getirmek için CRISPR genetik teknolojisinin kullanılabileceğini iddia ediyor. Teknoloji girişimcisi ve Colossal kurucu ortağı Ben Lamm yaptığı açıklamada, “İnsanlık daha önce hiç bu teknolojinin gücünden ekosistemleri yeniden inşa etmek, Dünyamızı iyileştirmek ve soyu tükenmiş hayvanların yeniden popülasyonu yoluyla geleceğini korumak için kullanamadı.” açıklamasında bulundu. Harvard Üniversitesi genetikçisi George Church aynı zamanda şirketin kurucularından biri.

Mamutlar geri geliyor! Biyoteknoloji firmasından şaşırtıcı hamle

Church, “Şirketimiz, DNA okuma ve yazma teknolojilerinde kaydedilen üstel ilerlemeden yararlanıyor ve bunu ikonik ekolojik koruma ve karbon tutma konularına uyguluyor” dedi. Bilim adamları, hayvanın DNA’sını sıralamak için mamut dişleri, kemikler ve diğer materyalleri bulmayı başardılar. Şirkete göre, bu DNA daha sonra bir “fil-mamut melezi” oluşturmak için Asya filinin genomuna eklenecek. Firma, şimdiye kadar yatırımcılardan 15 milyon dolar (12.6 milyon €) toplamayı başardığını söylüyor.

Süreci destekleyenler de mevcut. Destekçiler, insan faaliyetleri nedeniyle soyu tükenmiş türleri geri getirmenin ahlaki olarak doğru olduğuna inanıyor. Soyu tükenmiş türlerin dirilişi, zarar görmüş ekosistemleri de onarabilir. Yünlü mamut söz konusu olduğunda, mamutların küresel ısınmanın önüne geçilmede yardımcı olabileceği düşünülüyor. Şirket, bunun nasıl yardımcı olabileceğine dair hiçbir ayrıntı vermedi. Birleşmiş Milletler 2019 raporunda, önümüzdeki on yıllarda 1 milyon hayvan, bitki ve mantar türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. İklim değişikliği ayrıca kutup ayıları, çitalar ve yeşil kaplumbağalar gibi türleri de olumsuz etkiliyor.

Küresel ısınma sebebiyle gençler çocuk yapmaktan korkuyor