Li-Fi teknolojisi ışıkla internet erişimi sağlayacak!

Li Fi teknolojisi

Daha önceden defalarca duyduğunuz Wi-Fi teknolojisine yepyeni bir alternatif olan Li-Fi teknolojisi geliyor. Günümüzdeki internet erişimi sistemlerini çok başka alanlara taşıyacak olan Li-Fi teknolojisi sayesinde, artık ışıkla internet erişimi sağlanabilecek. İşte internet dünyasında büyük bir devrim yaratacak haberimizin detayları.

Bildiğiniz üzere Wi-Fi sisteminde radyo dalgaları belirli verilere dönüştürülür. Bu sayede bütün verilerin elektromanyetik bir şekilde transferi sağlamış olur. Li-Fi ise yine benzer şekilde veri aktarımı sağlar. Ancak onun kullandığı ekipman biraz daha farklı. Li-Fi ile veri aktarımı sağlamak için ışık kullanılması gerekecek.

Li-Fi teknolojisi veri akışını nasıl sağlayacak?

Görünen ışık iletişim sistemi olarak da adlandırılan Li-Fi sayesinde yalnızca ışık kullanılarak veri akışı sağlanabilecek. Sistemin işleyebilmesi için öncelikli olarak bir adet ışık alıcı foto-detektör ve bir de alınan sinyali işleyip aktarılabilir veriye çevirebilecek ekipmanlar gerekiyor.

isik interneti

Işık ile kullanılan bu sistemin işler hale gelmesi için LED lambalar büyük bir avantaj sağlıyor. LED Lambalarda bulunan sinyal işleme donanımları, ışık ışınlarında ortaya çıkacak küçük farklılıkları veriye çevirebilecek. Ancak bunların veriye çevrilmesi için mutlaka foto-detektör gerekiyor. Bu teknoloji sayesinde, Wi-Fi ile kıyaslandığında 10000 kat daha fazla kapasite kullanılabilecek.

Dahası bu sistemin bazı ek avantajları da bulunuyor. Öncelikli olarak tek dağıtıcı cihaz üzerinden yüzden fazla cihazın internete bağlanması sağlanacak ve böylece nesnelerin internetinin bir yolu açılacak. Ayrıca Li-Fi sayesinde saniyede 224 Gbps veri transfer hızı oluşturulabilir. Peki sizce de bu teknoloji veri akışında önemli bir değişim yaratabilecek mi? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.

Google Stadia için internet bağlantınız yeterli mi?