Li-Fi ile saniyede 18 film!

Li Fi ile saniyede 18 film

Gündelik hayatımızın vazgeçilmezlerinden olan Wi-Fi’dan çok daha hızlı bir kablosuz bağlantı yöntemi olan Li-Fi test edilmeye başlandı.

Yaklaşık 20 yıldır hayatımızdan olan Wi-Fi teknolojisinden 100 kat daha hızlı veri transferi yapan yeni bir teknoloji olan Li-Fi Estonya Merkezli Velmenni şirketi tarafından ilk kez laboratuvar dışında test edildi.

Li-Fi ile saniyede 18 film!

Gündelik hayatımızın vazgeçilmezlerinden olan Wi-Fi’dan çok daha hızlı bir kablosuz bağlantı yöntemi olan Li-Fi test edilmeye başlandı. Yaklaşık 20 yıldır hayatımızdan olan Wi-Fi teknolojisinden 100 kat daha hızlı veri transferi yapan yeni bir teknoloji olan Li-Fi Estonya Merkezli Velmenni şirketi tarafından ilk kez laboratuvar dışında test edildi. Edinburgh Üniversitesi’den Harald Haas tarafından 2011 yılında icat edilen Li-Fi, ışık üzerinden VLC (Görünebilir Işık İletişimi) kullanarak veri transferi yapmaya yarıyor. Bu yeni teknolojinin laboratuvardaki testlerinde saniyede 224 GB gibi bir hıza ulaşmayı başardığı belirtiliyor.

Haas tek bir yanıp sönen LED ile bir baz istasyonundan çok daha fazla veriyi transfer edebileceğini göstermiş oldu. Li-Fi teknolojisi gözün göremeyeceği kadar hızlı bir şeklide yanıp sönme harekete yapan LED’ler kullanılarak mors alfabesine benzer bir prensip ile çalışıyor.

SANİYEDE 18 FİLM İNDİR!

Li-Fi ile yapılan testlerde ulaşılan hıza bakıldığında saniyede 1,5GB boyutunda 18 film indirebilmemiz mümkün görünüyor. Velmenni şirketinin CEO’su Deepak Solanki yaptığı açıklamada, “VLC’yi birçok farklı endüstride pilot projelerde denemeyi sürdürüyoruz. Şu anda endüstriyel ortamlarda ışıkla veri transferine olanak sağlayan akıllı ışık sistemleri tasarlamış bulunuyoruz. Başka bir müşterimiz için ise ofis ortamında kullanılabilecek bir proje tasarlıyoruz” şeklinde konuştu.

Li-Fi ile saniyede 18 film2

Her ne kadar kullandığımız Wi-Fi teknolojisinin yerini yakın zamanda Li-Fi teknolojisine bırakması düşük bir ihtimal gibi görünsede, iki teknolojinin paralel olarak kullanılması daha verimli ağların oluşturulmasına olanak sağlayacaktır.

IŞIKLA İLETİŞİM DAHA GÜVENLİ

Bugün kullandığımız kablosuz ağlarla duvarların ötesine bile bağlantı sağlayabiliyorken, Li-Fi teknolojisi yalnızca ışığın iletilebildiği yerlerde bağlantıya izin veriyor. Işık duvarlardan geçemeyeceği için yerel ağ tamamen kontrol altında olabilecek.

İlk Xbox oyunları Xbox One yolunda!