Lada Niva’nın halefi 4×4 Vision Moskova’da!

4x4 Vision

Rusya merkezli otomobil üreticisi Lada, yeni SUV modelini Moscow International Motor Show 2018’de tanıttı. Muhtemelen Lada Niva’nın halefi olacak “4×4 Vision” oldukça fütüristik bir tasarıma sahip. İşte detaylar.

Öncelikle Lada’nın 1977 yılından yani Sovyetler Birliği döneminden bu yana ürettiği efsanevi arazi aracı Lada Niva için bir halef tanıttığına bir bakalım. Lada en başında Rus merkezli otomotiv devi Avtovaz bünyesindeydi. Ancak 2008 yılında hisselerinin % 25’ini Renault-Nissan grubuna satan Rus üretici 2012 yılında grubun hisselerini %50’nin üzerine çıkardı. Böylece Fransızlar yönetimde büyük ölçüde söz sahibi oldu.

Avtovaz hali hazırda Rusya’nın ve Doğu Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi ve Renault ve Nissan için de otomobiller üretiyor. Lada ise uzun bir süredir Rusya için geleneksel tasarıma sahip, ucuz maliyetli ve dayanıklı araçlar üretmeye devam ediyor. Açıkçası geliştirdiği modeller yaşlarına rağmen hala iyi satıyor.

Ancak Lada artık Renault’un bir parçası ve Fransızlar Lada’nın geleceği hakkında oldukça endişeli. Çünkü Avrupa yeni emisyon standartlarına geçiyor ve Lada’nın buraya olan ihracatı büyük ölçüde durdu. Renault, Lada’nın Doğu Avrupa ile sınırlı olan satışlarının tamamen biteceğini düşünüyor. Mevcut modelleri AB emisyon standartlarına göre uyumlu hale getirmenin maliyetleri ise oldukça yüksek. Bu noktada çıkışı Lada’nın ürün yelpazesine birkaç yeni çekici model eklemekte bulan Renault, böylelikle Rus üreticinin Doğu Avrupa ve Rusya pazarlarındaki konumunu güçlendirmeyi hedefliyor.

Renault, Lada 4×4 Vision’ın Dacia ile rekabet etmesini istemiyor!

4×4 Vision, markanın ikonik off-roaderı Niva’nın tasarım DNA’sını taşıyor. 41 yıllık Lada Niva DNA’sı modern biçimde yorumlanmış ve ortaya fütüristik bir tasarım çıkmış. Niva’dan tasarım ipuçları taşıyan 4×4 Vision üç kapılı olarak görünüyor ve 4200 mm uzunluğu ile standart bir SUV’dan kısa olduğu biliniyor.

Renault Arkana Moskova’da ortaya çıktı!

4x4 Vision