Lada Niva İnceleme

1976 yılında teknolojiden, konfordan ve elektronik aksamlardan yoksun bir araç, o zamanlarki adıyla Sovyetler Birliği olan Rusya’da üretildi.
Araç safkan bir arazi aracı olarak lanse edilmişti. Aradan 37 yıl geçmesine rağmen, Lada Niva, ufak dokunuşlar haricinde hiç geliştirilmedi ve hala
1980’lerin teknolojisini kullanıyor.

Araç; 1976 yılından 1995 yılına kadar karbüratörlü bir motoro sahipti. 1.7 litrelik karbüratörlü motor, büyük bir gümbürtüyle, Niva’yı 0’dan 100 kilometre sürata 21 saniyede
taşıyordu. Son hız ise başka bir sorundu: 122 kilometre. Yani, bırakın otobanda, ağır seyreden şehir içi yolda bile önünüzdeki otomobile selektör yapmak yürek işiydi.

1995 yılındaki değişiklikten sonra bu durum, sadece biraz düzeltilebildi. Lada’nın SUV sınıfındaki temsilcisi artık 100 kilometreye 18.2 saniyede ulaşabiliyor ve 137 kilometre
hıza erişebiliyordu. O zamandan bu zamana kadar, motor üzerinde en ufak bir operasyon yapılmadı. Yani, antik ve sorun yumağı bir motorla karşı karşıyasınız. Temassızlık nedeniyle, elektrik sistemi sıkça bozuluyor.

Lada Niva

Yağ kaçakları, Niva’nın imzası gibi. 10.000 kilometrede bile kaçaklarla karşılaşılabiliyor.

Başta motor olmak üzere şanzıman ve akslar da kaçaklardan nasibini alıyor. Çözüm: Toplu değişim. Ancak bu Niva gibi ucuz bir araç için bile masraflı ve ciddi işçilik problemleri çıkarıyor. Pas sorununa değinmek de şart: Araçta, neredeyse pas koruma kullanılmamış. İşiniz tamamen şansa kalıyor. Karoser boşlukları büyük bir dert ve ikinci elde, Niva’yı tercih ederseniz çok ciddi bir kontrol işleminden geçirmeniz gerekiyor.

Aks eklemleri maalesef facia durumunda. Arazide kullanıldığı için hızla aşınan aks körükleri, tekerlekleri kilitleyebiliyor yani arazinin, en zorlu yerinde yolda kalmanız mümkün.
Şanzıman, Perili Ev tarzı uğultularıyla hemen dikkat çekiyor. Debriyaj aşırı sert ve tuhaf gümbürtüleri ile 30.000-40-000 kilometrede başınıza dert açabiliyor.

İç aksam beklediğiniz gibi. Konsol sert plastikten oluşmuş ve kalitesiz. Koltuk süngerleri, ilk 50.000 kilometrede yıpranabiliyor. Koltukları ve konsolu, otomobildiğince bakım ürünü ve kılıflarla korumanızı öneririz.

Peki ya güvenlik? Lada Niva’nın Euroncap testlerine girmeye niyeti yok; iyiki de yok çünkü sonucun son derece olumsuz olacağı belli. ABS, EPS, Hava yastıkları… Hepsini unutun. Virajlarda, 70 kilometreyi aşan hızlarda savrulabileceğinizi göze alın.

Son süratinden ve 100 kilometreye tırmanma performansından bahsettiğimiz motora birazcık daha değinelim: 4 silindirli motorun hacmi 1.7 litre. 5000 devirde, maksimum
82 beygir gücü üretirken; arazi araçlarına uygun tork değerleri daha doyurucu.


Yorumlar kapatıldı.