Küresel ısınma felaketinde yeni tehdit

Dünya büyük felaketlerle

İnsan yapımı kar, New York Lake Placid’deki 1980 Kış Olimpiyatları’ndan bu yana oldukça sık derecelerde kullanılmaktadır. Ancak Şubat gerçekleşecek olan Pekin Oyunları, Çin’in en kurak bölgelerinden birinde gerçekleştiği için neredeyse tamamen yapay karlara bağlı olacak. Bu da küresel ısınma için yeni bir dönüm noktasına işaret ediyor. İşte detaylar.

Pekin oyunları yakında gerçekleşecek, ancak oyunların başlamasına sadece beş hafta kala, organizatörler pistleri yüksek kaliteli karla kaplamak için yarışıyorlar. Eleştirmenlerin çevresel olarak sürdürülemez olduğunu söylediği geniş ve karmaşık bir görev. Mekanlar, üretimi en üst düzeye çıkarmak için hava sıcaklığını ve nemi izleyen otomatik kar yapma sistemlerini kullanıyor. Yerel rezervuarlar tarafından beslenen, “kar tabancaları” olarak bilinen yaklaşık 300 türbin, kar oluşturmak için damlacıkları havaya itmeden önce suyu basınçlı havayla karıştırıyor. İşçiler daha sonra karı pistlere yaymak ve atlamalar ve dönüşler yapmak için “kar kedileri” adı verilen kamyon benzeri araçları kullanıyorlar. Hiç kar olmaması küresel ısınma için yeni bir döneme işaret ediyor.

Küresel ısınma felaketinde yeni tehdit

Pekin’den yaklaşık 80 kilometre (50 mil) uzaklıkta bulunan Yanqing’deki Ulusal Alp Disiplini Merkezi’ndeki dağ operasyonları başkan yardımcısı Li Xin, “Bizim için en büyük zorluk, tek tip kar kalitesini korumaktır” dedi. Kar yapma sürecindeki varyasyonlar, “kar kalitesinin bazı yerlerde çok sert, diğerlerinde çok yumuşak olmasına neden olabilir, bu da sporcular için tehlikeli olabilir” dedi. Sade beyaz lekeler, minimum doğal kar yağışı gören Yanqing’in kahverengi dağlarına karşı canlı bir şekilde göze çarpıyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi değerlendirme raporunda, diğer açık hava etkinliklerinin yanı sıra alp disiplini kayak ve snowboard’a ev sahipliği yapan Oyun bölgeleri olan Zhangjiakou ve Yanqing’in “tamamen suni kar kullanacağını” söyledi.

Elektrikli otomobil çalışmaları geri dönülemez noktaya geldi: Benzinli araçlara elveda