Korsan film ve dizi indirme sayısı daha da arttı

korsan film

Yayınlanan son veriler, 2022’de korsan film ve dizilerin izlenme rakamlarının bir önceki yıla kıyasla kayda değer ölçüde arttığını gösteriyor.

Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ gibi dijital platformların hayatımıza girmesiyle birlikte film ve dizilere yasal yollardan erişim çok daha kolay hale geldi. Normalde izleyecek platform bulamadığımız pek çok film ve dizi, artık tüm dünyada aynı anda, yüz milyonlarca abonesi olan bu platformlar üzerinden yayınlanır hale geldi. Ancak buna rağmen korsan film ve dizilere olan ilgili azalmış değil. Aksine bu korsan içeriklerin indirme sayısı eskisinden bile daha yükseğe çıkmış durumda.

Korsan yayınları takip eden araştırma şirketi MUSO tarafından paylaşılan son rapora göre, 2022’de korsan film ve dizi indirme sayısı, bir önceki yıla kıyasla artış gösterdi. Üstelik bu öyle ufak bir artış da değil. Çünkü korsan yollardan film izleme sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 39 artmış durumda. Korsan içerik sitelerinden dizi izleyenlerin sayısında da yüzde 9’luk bir artış yaşanmış.

korsan film 2

Dahası bu artışın 2023’te de devam etmesi bekleniyor. Peki dijital platformlarla birlikte film ve dizilere erişim bu kadar kolaylaşmışken korsan içerik izlenmeleri neden artmaya devam ediyor? Elbette bunun birden fazla cevabı var ama akla en başta iki sebep geliyor:

Birincisi dijital platformların sayısı arttıkça bu platformların kullanıcılara maliyeti de artıyor. Bu yüzden de pek çok insan aralarından bir ya da iki tanesini seçip geri kalanlarına aboneliklerini iptal ediyor. Haliyle bu platformlardaki içerikleri izlemek için korsan yayınlara yöneliyor. İkinci sebep ise son dönemde yaşanan pek çok şey gibi pandemi. Bildiğiniz gibi pandemi döneminde sinemalara gitme alışkanlığı büyük ölçüde kayboldu. Bu yüzden insanlar normalde sinemada izleyecekleri, merakla bekledikleri bazı filmleri de dijital platformlara resmi olarak gelmeden, korsan yollardan temin ederek izliyor. Tüm bunlar bir araya gelince korsan film ve dizi izleme rakamları gitgide artıyor.

Microsoft CEO’su: “Yapay zekayı kontrolümüz altında tutabiliriz”