Koronavirüs koşarken bulaşır mı?

Koronavirüs vücut hücrelerine

Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma ile birlikte Koronavirüs koşarken bulaşabilme ihtimali ortaya çıktı. Bu durum halk arasında paniğe neden olabilir.

Bugüne kadar yeni virüs türü ile ilgili defalarca çalışmalar yürütüldü. Her çalışmada yayılma oranı ve ne tür etkilerinin olduğu üzerinde duruldu. Şimdi ise gerçekleştirilen yeni bir araştırmaya göre, virüs koşarken veya diğer aktivitelerde bulaşabiliyor. Belçika’nın KU Leuven ile Hollanda merkezli TU Eindhoven üniversitelerinin birlikte yaptıkları araştırmada, hiç beklenmeyen sonuçlar ortaya çıktı.

Koşarken virüs bulaştırma ihtimaliniz var

Birçok ülkede, koşu veya bisiklet gibi sporlar yasaklardan muaf tutuldu. Ancak geldiğimiz bu noktada virüsün çok hızlı bir şekilde yayılması nedeniyle yasaklar yeniden gündeme geldi.

Koronavirüsü yendikten sonra yenileniyor

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalara göre, koşu yaparken her birey belirli bir hava dalgası oluşturur. Bu hava dalgası içerisinde çeşitli ağız salyası partikülleri yer alabilir. Bu durum arkanızdaki kişiye çok rahat bir şekilde virüs bulaştırma ihtimaliniz olduğunu gösteriyor.

Koronavirüs salgını siber saldırılar için fırsat oldu

Araştırmacılar virüs bulaşma ihtimalini görmek için bir simülasyon kullandı. Bu simülasyondaki bireylerin arkasındaki kişiye hangi aralıklarla salya partikülü bulaştırabileceğini görmek istediler. Ortaya çıkan sonuçlara göre spor yaparken önümüzdeki kişinin hapşırması veya nefes alıp vermesi sonucunda elbisenize virüs yapışabilir. Bu nedenle önünüzdeki kişi ile aranızda en az 2 ya da 3 metre mesafe bulunması gerekiyor. Aksi takdirde virüs çok rahat bir şekilde karşıdaki kişiye de bulaşacaktır. Umuyoruz ki bu konuya bundan sonra daha fazla dikkat edersiniz.