Kanser ile ilişkilendirilen bu saç ürünleri yasaklanıyor!

Kanser ile ilişkilendirilen bu saç ürünleri yasaklanıyor!

Kanser günümüzün en çaresiz hastalıkları arasında yer alıyor ve şimdi kanser ile ilişkilendirilen bu saç ürünleri kaldırılıyor. İşte tüm detaylar.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) yakında büyük sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen saç düzleştirme ürünlerini yasaklayabilir. Ürünler formaldehit veya formaldehit salgılayan kimyasallar içeriyor ve kurum tarafından önerilen bir kurala göre, solunum sorunları gibi “kısa vadeli” olumsuz sağlık etkileri ve kanser gibi “uzun vadeli” olumsuz sağlık etkileriyle ilişkilendiriliyor.  Araştırmalar, bazen saç gevşetici veya sıkılaştırıcı ürünler olarak da adlandırılan bu ürünleri yumurtalık, meme ve rahim kanseri gibi hormona duyarlı hastalıklarla ilişkilendirdi.

Kanser ile ilişkilendirilen bu saç ürünleri yasaklanıyor!

National Cancer Institution Dergisi’nde 2022 yılında yayınlanan bir rapor, tehlikeli kimyasallar içeren saç ürünleri kullanan kişilere rahim hastalığı teşhisi konma olasılığının daha yüksek olduğunu ve bu riskin kullanım sıklığıyla birlikte arttığını ortaya çıkardı.

MD Anderson Kanser Merkezi’ne göre “saç düzleştirici veya rahatlatıcı kimyasalları düzenli olarak” kullanan kadınlar arasında meme hastalığı riski yüzde 31 artıyor. Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’ne (ASCO) göre, kimyasal saç düzleştiricileri sıklıkla kullananlarda yumurtalık hastalığına yakalanma olasılığı diğerlerine göre iki kat daha fazla.

Söz konusu ürünler özellikle siyahi kadınlar için zararlı olabilir. Harvard’ın TH Chan Halk Sağlığı Okulu’ndan gelen bir nota göre, siyah kadınlara pazarlanan saç ürünlerinin yaklaşık yarısı tehlikeli kimyasallar içeriyor; beyaz kadınlara pazarlananların ise yalnızca yüzde yedisi. ASCO’ya göre, siyahi insanların saç gevşetici kullanma olasılığının daha yüksek olduğunu da belirtmekte fayda var.

Acer Aspire C27 : Performansı ve kompakt yapısıyla dikkat çekiyor