Jaguar Land Rover’dan kırmızı ışık sorunu çözecek devrim niteliğinde teknoloji!

Jaguar Land Rover

İngiliz otomotiv devi Jaguar Land Rover’ın (JLR) geliştirdiği trafik ışığı destek sistemi ortaya çıktı. İşte Green Light Optimal Speed ​​Advisory (GLOSA) adı verilen devrim niteliğindeki teknoloji hakkındaki tüm detaylar.

Jaguar Land Rover “Sıfır kaza, sıfır trafik sıkışıklığı ve sıfır emisyon” hedefi ile yola çıktı.  Bu yolda hükümetin büyük desteğini alan İngiliz otomotiv devi geleceğin otomobillerini geliştirmek için bir dizi otonom sürüş teknolojisi geliştirmeye devam ediyor. Hükümetin başlattığı ve 20 milyon dolarla finanse ettiği “Autodrive” adı proje kapsamında çeşitli teknolojiler Jaguar F-Pace modelinde test ediliyor. Önümüzdeki dönemde üretilecek olan JLR modellerine otonom sürüş zemini hazırlamak için araçların birbirleriyle (V2V) ve alt yapıyla (2VX) ile iletişimini güçlendirmeyi hedefleyen İngiliz üretici bu sayede kazaları, trafik sıkışıklığını ve özellikle şehir içindeki gereksiz dur-kalk ve ani yavaşlama-hızlanma kaynaklı yükselen emisyon değerlerini azaltmayı planlıyor.

Jaguar Land Rover, GLOSA ile şehir içi trafik akışını hızlandıracak!

Green Light Optimal Speed ​​Advisory (GLOSA) adı verilen sistem çevredeki trafik ışıklarını takip ediyor ve eş zamanlı olarak bilgi topluyor. Ardından sürücüye mevcut hızda kırmızı ışığa yakalanıp yakalanmayacağı yada yeşil ışıktan geçmek için en uygun hızın hangisi olduğunu söylüyor. Bu sayede sürücülere mümkün olan en akıcı sürüş deneyimini sunuyor.

Bu teknolojinin yaygınlaşmasıyla son dakikada yüksek hızlarda geçilen kırmızı ışıklar veya kırmızı ışıkta geçmemek için yapılan ani frenlemeler tarih olacak diyebiliriz. Bu sayede hem sürüş kalitesi artacak hem de ani ivmelenme ve frenleme dolayısıyla artan hava kirliliği azalacak.

Jaguar I-Pace piyasaya güçlü bir giriş yaptı!

Bunun yanı sıra JLR, Ar-Ge merkezinde yüzlerce mühendisin çalıştığı başka teknolojiler de mevcut. Bunlardan ilki kaza riski olan kavşaklarda sürücüyü uyaran ve öncelik sırasını bildiren Kavşak Çarpışma Uyarı Sistemi (ICW). İkincisi ise geniş bir veri tabanına sahip olan ve boş park yerlerini tüm sürücüler ile paylaşan bir başka sistem.

Geliştirilen teknolojiler hakkında açıklama yapan Jaguar Land Rover “Müşterilerimizin gelecekteki yolculuklarını mümkün olduğunda rahat ve stressiz hale getireceği için araştırmalarımız ile motive oluyoruz” dedi. V2X teknolojisini geliştiren JLR mühendisi Oriol Quintana Morales ise GLOSA’nın güvenli ve trafiği hızlı akan şehirler yaratarak sürüşe devrim getirme potansiyeli olduğunu söyledi.

Jaguar Land Rover