Jaguar Land Rover sürücülerin ruh hallerini tespit edecek!

Jaguar Land Rover

İngiliz otomobil üreticisi Jaguar Land Rover (JLR), sürücülerin ruh hallerini tespit edebilen bir yapay zeka (AI) geliştirdi. İşte detaylar.

Jaguar Land Rover mühendisleri sürücülerin ruh hallerini tespit edebilen yapay zeka teknolojisi üzerinde yürüttüğü çalışmalarda neredeyse sona yaklaştı. Test aşamasında olduğu bilinen bu yapay zeka teknolojisinin hayata geçmesi ile kötü ruh hallerinden kaynaklı kaza ve benzeri olumsuz durumların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Jagur Land Rover bu AI teknolojisini bizzat Jaguar F-Type modelinde denedi!

Bu gelişmiş yapay zeka teknolojisi temelde AI ile doğrudan bağlantılı çeşitli kameralara biyometrik sensörlere dayanıyor. İki adımlı işleyen bu teknolojinin ilk adımında kamera ve sensörler sürücünün genel ruh halini tespit etmek için yüz kıvrımlarını ve bazı biyolojik parametreleri analiz ediyor. JLR mühendislerinin bu adımda ağırlıklı olarak; yorgunluk ve stres gibi sürücülerin sürüş davranışlarını olumsuz yönde etkileyebilecek belirli ruh hallerine yoğunlaştığı biliniyor.

Jaguar Land Rover engelli sürücüler için geliştirdi! Ona ‘görünmez vale’ diyorlar!

Bir sonraki ve sonuncu adımda ise sürücünün mevcut ruh haline göre mümkün olan en iyi sürüş koşulları sağlanıyor. AI bu adımda aracın sıcaklığından ve aydınlatmasına kadar birçok ayara müdahale edebiliyor. Örneğin; sürücünün stres altında olduğunun anlaşılması durumunda AI aracın aydınlatmasını masmavi yapıyor. Bir başka ruh halinde; örneğin sürücünün uykulu olması durumunda ise aracın sıcaklığını düşürüyor, sürücü koltuğunda dinamik bir masaj türünü ayarlıyor ve hatta gerekirse sürücünün Spotify hesabındaki çalma listesinden sürücünün favori müziklerden birini yüksek sesle açıyor.

JLR engelli sürücüler için geliştirdi! Ona ‘görünmez vale’ diyorlar!