Jaguar Land Rover yeni fabrikasını Slovakya’da açtı!

Jaguar Land Rover

İngiliz otomotiv şirketi Jaguar Land Rover küresel genişleme stratejisinin son adımını Slovakya’da attı. Bir Orta Avrupa ülkesi olan Slovakya’nın Nitra şehrinde inşa edilen fabrika İngiliz otomotiv devine tam 1.6 milyar dolara mâl oldu. İşte detaylar.

İngiliz otomotiv devi Jaguar Land Rover, Avrupa Birliği’nden çıkma arifesindeyken neden bir AB ülkesi olan Slovakya’da fabrika açma ihtiyacı hissetti?

Birleşik Krallık 23 Haziran 2016’da İngiliz halkının ülkenin Avrupa Birliği üyeliği konusundaki desteği ölçmek için yapılan Brexit referandumu sonucunda % 52 ile Avrupa Birliğinden ayrılma sürecine girdi. 29 Mart 2019’da yürürlüğe girecek olan Brexit’e altı aydan az bir süre kaldı. İngiltere ve Avrupa arasında yürütülen gümrük vergileri ve ticaret müzakereleri tüm sektörlerde hızla devam ediyor. Olumlu bir hava içinde süren müzakereler şimdilik iyi gidiyor diyebiliriz. Ancak ilerleyen süreçte neler olur bilinmez. İngiltere’nin 45 yıldır içinde bulunduğu Avrupa Birliği’nden ayrılması beraberinde mutlaka bir takım ekonomik ve siyasi zorluklar getirecektir. Bu nedenle son dönemde İngiltere’nin hemen hemen tüm iş sektörlerinde büyük bir belirsizlik hakim. Tabii bu belirsizlikten Jaguar Land Rover gibi İngiliz otomotiv endüstrisinin bayrak taşıyıcıları da büyük ölçüde payını aldı.

Jaguar Land Rover, sert bitmesi olası Brexit sürecinin sonuçlarından kaçınmak için son dönemde ucuz iş gücü imkanlarına sahip olması nedeniyle Volkswagen Group ve Mercedes-Benz dahil birçok Alman otomotiv evine ev sahipliği yapan Slovakya’da bir fabrika açtı. Perşembe günü açılan JLR Slovakia fabrikası yıllık 150 bin araçlık üretim kapasitesi ile çalışmaya başladı.

Jaguar Land Rover 2020 yılına kadar Slovakya’daki fabrikasında her yıl 100.000 otomobil üretecek!

JLR Slovakia fabrikası başlangıçta Land Rover Discovery modeli için üretim merkezi olarak hizmet verecek. Üretim operasyonlarına şimdilik bir model ile başlayan tesis Kasım ayına kadar tek vardiya çalışacak. Mart ayı sonunda İngiltere ve AB arasında varılan çözümün duruma göre ise şirketin bir B planı var. Eğer işler iyi giderse henüz belli olmayan ikinci bir modelin 2019’un ikinci yarısında üretim hattına girmesi planlanıyor.

Jaguar otomotiv endüstrisinde saf değiştiriyor!

Jaguar Land Rover