Bulut depolama servisleri Google Drive ve Dropbox engellendi. Yasağın ilk saatlerinde mahkeme kararına ulaşılamazken artık yasağın nasıl geldiği biliniyor. Detaylar ve yasağı aşma yolları haberimizde.
Dünyanın en çok kullanılan bulut depolama servislerinden Google Drive ve Dropbox akşam saatlerinde engellendi. Erişim engeli yavaş yavaş tüm internet servis sağlayıcılar tarafından uygulanmaya başladı. Yasak kararının duyulmasının ardından herkes doğrulatmak için Google’da ‘Google Drive’ ve ‘Dropbox’ yazarak arama yaptı. Aramalar o kadar fazla durumda ki şu an Türkiye’de en çok aranan kelimeler arasında birinci sırada bu servisler bulunuyor. bir anda ülke gündeminin birinci sırasına oturan bu durumun detayları ise gelmeye başladı.
BTK’nın internet sitesi üzerinden yapılan sorgulamada henüz Dropbox ile ilgili bir karara ulaşılamıyor. Ancak Google Drive ile ilgili karar yayınlanmış durumda.
5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (drive.google.com) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu‘nın 08/10/2016 tarih ve 490.05.01.2016.-156393 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.
Açıklamasının yer aldığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun resmi internet sitesinde kararın neden uygulandığı hakkındaysa bir bilgi bulunmuyor. İnternet sitelerine gelen yasaklarda normal şartlarda DNS değişikliği yaparak yasağı aşmak mümkün iken bu yasakta mümkün değil. DNS değişikliği yapsanız dahi servislere erişemiyorsunuz. Erişimin tek yolu ise VPN kullanmak. VPN için ücretli ve ücretsiz pek çok alternatif bulunuyor.
DNS Değiştirerek de Girilemiyor
18 yaş ve üzerinde içeriğe sahip olan siteler ve diğer pek çok siteye gelen erişim engelinde DNS değişikliği yapılarak sitelere erişim mümkün hale geliyordu. Ancak 2015 yılı içerisinde Twiiter’a ve Youtube’a konan yasak da olduğu gibi Dropbox ve Google Drive yasağında da DNS değişikliği yapıldığında dahi sitelere erişim mümkün değil.
Google Drive ve Dropbox’a Nasıl Girilir?
DNS üzerinden giriş engellendiği için şu an girişin tek yöntemi VPN kullanmak. Yurtdışındaki bir sunucu ile aranızda oluşan özel bir bağlantı sayesinde internete girdiğiniz VPN teknolojisinde tüm veriniz VPN sunucusa şifreli olarak gidiyor. Bu sayede de hangi siteye giriş yapıldığı görülemiyor ve engelleme yapılamıyor. Ülkemizde ne yazık ki sık sık başvurmak zorunda kaldığımız VPN yöntemini yine kullanmak zorudayız. VPN kullanırken ise çok dikkatli olunması gerekiyor. Zira VPN olarak kullandığınız servis sizin tüm verilerinizi üzerinden geçiriyor ve parola, banka kartı gibi önemli bilgileriniz de o servis üzerinden geçerek internet ile buluşuyor. Bu nedenle özellikle ücretsiz VPN servislerini kullanırken çok dikkat etmek gerekiyor.
VPN Kullanırken Çok Dikkatli Olmak Gerekiyor
VPN teknolojisi doğası gereği internet trafiğinizin tamamını VPN sunucusuna şifreli olarak gönderiyor. Facebook şifreniz, Google şifreniz, banka hesap bilgileriniz de aynı şekilde VPN sunucusu üzerinden internet ile iletişim kuruyor. Bu nedenle kullandığınız VPN servisinin güvenilir olması büyük önem arz ediyor. Ücretsiz VPN servisleri hem düşük hızları hem de güvenlik konusundaki eksileri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Ücretsiz olan bu servislerde verilerinizi kimlere emenat ettiğinizi bilmediğiniz için büyük risk altındasınıız.