Drive ve Dropbox Engeli Google’da En Çok Arananlarda

googel drive

Ünlü depolama servisi Dropbox engellendi. Google Drive ile birlikte gelen engelin nedeninin Berat Albayrak’ın maillerinin sızdırılmasıyla alakalı olduğu iddia ediliyor. Konu çok hızlı bir şekilde ülke gündemine oturdu ve Google’da en çok arananlar sırasında birinci sıraya yükseldi.

Geçtiğimiz senelerde kısa sürelerle gelen Facebook, Twitter ve Youtube engellerinden sonra şimdi de bulut depolama servisleri Dropbox ve Google Drive’a engel geldi. Engelleme haberi anında Google’da en çok aranan haber oldu.

googel drive dopbox

08.10.16 tarihinde (bugün) gelen mahkeme kararıyla idare tedbir uygulanmaya başlayan Google Drive ve Dropbox’a artık DNS ile de erişilemiyor. Normalde yasaklanan pek çok siteye DNS değiştirerek erişim mümkün iken iki ünlü bulut depolama servisine DNS ile erişebilmek mümkün değil. DNS engeli daha öncesinde Twitter ve Youtube için uygulanmıştı.

DNS Değiştirerek de Girilemiyor

18 yaş ve üzerinde içeriğe sahip olan siteler ve diğer pek çok siteye gelen erişim engelinde DNS değişikliği yapılarak sitelere erişim mümkün hale geliyordu. Ancak 2015 yılı içerisinde Twiiter’a ve Youtube’a konan yasak da olduğu gibi Dropbox ve Google Drive yasağında da DNS değişikliği yapıldığında dahi sitelere erişim mümkün değil.

Google Drive ve Dropbox’a Nasıl Girilir?

DNS üzerinden giriş engellendiği için şu an girişin tek yöntemi VPN kullanmak. Yurtdışındaki bir sunucu ile  aranızda oluşan özel bir bağlantı sayesinde internete girdiğiniz VPN teknolojisinde tüm veriniz VPN sunucusa şifreli olarak gidiyor. Bu sayede de hangi siteye giriş yapıldığı görülemiyor ve engelleme yapılamıyor. Ülkemizde ne yazık ki sık sık başvurmak zorunda kaldığımız VPN yöntemini yine kullanmak zorudayız. VPN kullanırken ise çok dikkatli olunması gerekiyor. Zira VPN olarak kullandığınız servis sizin tüm verilerinizi üzerinden geçiriyor ve parola, banka kartı gibi önemli bilgileriniz de o servis üzerinden geçerek internet ile buluşuyor. Bu nedenle özellikle ücretsiz VPN servislerini kullanırken çok dikkat etmek gerekiyor.

VPN Kullanırken Çok Dikkatli Olmak Gerekiyor

VPN teknolojisi doğası gereği internet trafiğinizin tamamını VPN sunucusuna şifreli olarak gönderiyor. Facebook şifreniz, Google şifreniz, banka hesap bilgileriniz de aynı şekilde VPN sunucusu üzerinden internet ile iletişim kuruyor. Bu nedenle kullandığınız VPN servisinin güvenilir olması büyük önem arz ediyor. Ücretsiz VPN servisleri hem düşük hızları hem de güvenlik konusundaki eksileri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Ücretsiz olan bu servislerde verilerinizi kimlere emenat ettiğinizi bilmediğiniz için büyük risk altındasınıız.

Anında En Çok Arananlarda Birinci Sıraya Yükseldi

Engel gelir gelmez büyük bir tepki doğdu ve herkes haberin doğruluğunu sorgulatmak için Google’da arama yapmaya başladı. Arama miktarı bir anda o kadar arttı ki Google Türkiye’de en çok arananlar arasında bir anda ilk sıraya yükseldi. Şu an ülkemizdeki interent kullanıcıları en çok Google Drive ve Dropbox kelimelerini arıyor.

Uygun Fiyatlı Oculus Rift Geliyor!

Google Drive Türkiye’de Engellendi!