iPhone’larda artık Çin’de üretildi yazmayacak!

iphone

ABD ve Çin arasında bir süredir devam eden ticari savaş Apple gibi devleri de etkilemiş durumda. Cupertino merkezli şirket, iPhone üretim ağını Çin’den taşımaya hazılanıyor.

Malum bir süredir ABD ve Çin arasında soğuk rüzgarlar esiyor. Çin’in yapıcı tavrına karşın, ABD’nin Huawei ve ZTE gibi firmalar için aldığı yaptırım kararları ipleri iyiden iyiye germiş durumda. Şüphesiz iki ülke arasındaki ticari anlaşmazlıklardan en çok küresel şirketler zarar görüyor. Nitekim bunlardan birisi de Apple.

Artık Çin’de üretildi yazmayacak!

Bilindiği üzere Cupertino merkezli şirketin üretim yükünün büyük bir bölümü Çin’de bulunan Foxconn fabrikaları tarafından karşılanıyor. Üst segment iPhone modelleri burada üretilirken, iPhone SE ve 6S gibi eski modeller ise Hindistan’da üretiliyor.

Apple’ın Hindistan’da üretim yapmasının iki temel nedeni var. Birincisi Hindistan’ın Çin ile birlikte en kalabalık nüfusa sahip 2 ülkeden biri olması. Bu durum Hindistan’ı akıllı telefon pazarı için önemli bir potansiyel haline getiriyor.

İkincisi ise bu ülkede üretilen akıllı telefon modellerinin ithalat vergisinden muaf olması. Böylece Apple Hindistan için özel bir fiyat tarifesi uygulayabiliyor.

Fakat sızdırılan son raporlara göre, Cupertino merkezli şirket önümüzdeki dönemde üst segmnetteki yeni iPhone modellerini de Hindistan’da üretmeye başlayacak.

Bu üretim için Foxconn’un Hindistan’da yer alan üretim tesislerine önemli bir yatırım yapılması gündemde. Eğer bu söylenti gerçeğe dönüşürse artık yeni iPhone modellerinin arkasında Made in China yerine Made in India yazacak.

2019’un en çok beklenen akıllı telefonları için tıklayın