iPhone Xr tanıtıldı! İşte özellikleri ve fiyatı!

iphone xr 2

#İŞBİRLİĞİ

Apple’ın merakla beklenilen uygun fiyatlı iPhone modeli iPhone Xr nihayet tanıtıldı. İşte yeni nesil uygun fiyatlı iPhone modeli hakkındaki tüm detaylar.

Uzun bir süredir teknoloji gündemini meşgul eden uygun fiyatlı iPhone modeli nihayet tanıtıldı. Apple, iPhone Xs ve Xs Max modellerinin ardından LCD ekranlı iPhone Xr modelini de görücüye çıkardı.

Öncelikle şunu belirtelim. Uzun bir süredir uygun fiyatlı iPhone modelinin iPhone Xs ve Xs Max’a oranla daha düşük teknik özelliklere sahip olacağına dair bazı söylentiler vardı. Hatta Apple’ın bu modelinde A10 yonga setini kullanacağını söyleyenler bile oldu. Nitekim bu söylentilerin hepsi asılsız çıktı.

iPhone Xr modeli de aynı Xs ve Xs Max gibi A12 Bionic yonga setinden güç alıyor. 7nm üretim süreci ile karşımıza çıkan ilk yonga seti olan A12 Bionic, saniyede 5 trilyon işlem yapabilme özelliğine sahip. Bu rakam geçtiğimiz sene tanıtılan A11 Bionic yonga setinde 600 milyardı. Yani sadece bu açıdan bile A12’nin A11’den 6 kat daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz.

6.1 inçlik kusursuz ekran deneyimi

Bilindiği üzere uygun fiyatlı iPhone modelinin Xs ve Xs Max’a oranla en ayırt edici özelliği LCD ekranla gelmesiydi. Fakat Apple, iPhone Xr’da kullanılan LCD ekranın şimdiye kadar bir telefon için üretilmiş en iyi LCD ekran olduğunu iddia ediyor. Bu yüzden de bu ekrana Liquid Retina ekran ismini vermişler.

Yani kaba bir şekilde iPhone Xr’ın 6.1 inçlik LCD kökenli Liquid Retina ekranla geldiğini söyleyebiliriz. 1792 x 822 piksel çözünürlüğündeki ekran 120Hz yenileme hızı ve 336ppi’lık renk derinliğine sahip.

iPhone Xr’ın boyutu iPhone 8 Plus’tan daha küçük olmasına karşın, ekranı daha büyük. Hatırlanacağı üzere iPhone 8 Plus’ın ekranı 5.5 inçti. Yeni nesil uygun fiyatlı iPhone modelinin ekranı ise 6.1 inç.

iphone xr 1

iPhone Xs kalitesinde kamera

Uygun fiyatlı modelin kırpılan özelliklerinden birisi de kamerası. Etkinlikte tanıtılan OLED ekranlı iPhone Xs ve Xs Max çift ana kamera ile gelirken, iPhone Xr’da ise tek bir ana kamera bulunuyor.

Apple, uygun fiyatlı modelinde 12MP’lik f/1.8 diyafram aralığına sahip geniş açılı bir kamera kullanmış. Bu kamera iPhone Xs ve Xs Max’ta kullanılan geniş açılı kamera ile aynı.

İşin güzel yanı ise bu kamera ile çektiğiniz portre fotoğraflarına sonradan bokeh efekti katabiliyor olmanız. Yani iPhone Xr’ın kamera söz konusu olduğunda beklentileri karşılayabilen bir model olduğunu söyleyebiliriz.

Yeni nesil FaceID

Elbette LCD ekranlı yeni nesil iPhone’un en önemli özelliği TouchID yerine FaceID ile çalışıyor olması. Hatırlanacağı üzere Apple geçtiğimiz sene satışa sunduğu iPhone 8 ve 8 Plus modellerinde son defa TouchID’ye yer vermişti. Bu sene tanıtılan 3 modelde ise FaceID’ye yer verildi.

iphone

iPhone Xs ve Xs Max’ta kullanılan yeni nesil FaceID teknolojisi, aynen iPhone Xr’a da aktarılmış durumda. Yani Xr ve Xs arasında teknik özellikler açısından hemen hemen hiçbir farkın bulunmadığını söyleyebiliriz.

Fiyat gerçekten uygun mu?

Gelelim Apple’ın LCD ekranlı yeni iPhone modeli için biçtiği fiyat etiketine. Son günlerde iPhone Xr fiyatı için 800 dolar civarında bazı rakamlar telaffuz edilmeye başlanmıştı. Neyse ki Apple söylentilerde olduğu gibi 799 dolarlık bir etiketle karşımıza çıkmadı.

Fakat işin üzücü yanı öyle 600 küsür dolarlık bir fiyat da belirlemedi. Zira bir ara iPhone Xr fiyatı için 649 dolar gibi bir rakam telaffuz ediliyordu. Apple LCD ekranlı modelini 749 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunacağını açıkladı.

Mavi, sarı, siyah, beyaz ve kırmızı renk seçenekleriyle satışa sunulacak olan iPhone Xr, 19 Eylül’de raflardaki yerini almış olacak. Telefonun ülkemizdeki satış tarihi ise açıklanmadı. Ayrıca etkinlikte açıklanan ülkeler arasında da Türkiye yer almıyor.

iPhone Xs tanıtıldı! İşte özellikleri