iPhone X 4. çeyreğe damga vurdu

nnn

Son dönemde teknoloji gündemini meşgul eden konulardan birisi de iPhone X’in satış rakamları bazında beklentileri karşılayıp karşılayamadığı oldu. Apple’ın büyük umutlarla satışa sunduğu ve ülkesinde bile 999 dolarlık etiket fiyatı belirlediği iPhone X, biraz fazla abartılmıştı. Özellikle telefon çıkmadan önce yazılıp çizilenler beklentileri arşa taşıdı.

Son çeyrekte iPhone X damgası

iPhone X’in satışa sunulmadan önce, yok satacağı, Amerika dışına sevkiyatının yeni yılı bulacağı gibi söylentiler mevcuttu. Fakat bu söylentiler sadece “söylenti” olarak kaldı. Keza 3 Kasım’da 50 ülkede satışa sunulan Apple’ın yeni nesil iPhone’u 24 Kasım’da ise 16 ülkede daha raflardaki yerini aldı.

Fakat hiç de öyle analistlerin bahsettiği gibi “yok satma” üzerine bir durum olmadı. Özellikle de Türkiye gibi vergi diliminin hayli yüksek olduğu ülkelerde. Haliyle satışların durgun seyretmesi, analistlerin tahminlerini negatif yönlü olarak değiştirmesine neden oldu. Yeni yılda ilk çeyrekte 20 milyon iPhone X satılmasını bekleyenler, bu beklentisini 10-12 milyona kadar düşürdü.

Geçtiğimi günlerde ortaya çıkan bir raporda ise iPhone X’in satış rakamları bazında iPhone 7 ve 7 Plus’ın gerisinde kaldığı gözler önüne serilmişti. Fakat bugün Canalys’den bu durumun tam tersini gösteren bir açıklama geldi. Ünlü analiz şirketi 2017 son çeyrekte en çok sevkiyatı gerçekleşen telefonun iPhone X olduğunu açıkladı. Canalys verilerine göre son çeyrekte 29 milyon iPhoneX sevkiyatı gerçekleşti.

Tabi ki burada şu önemli noktayı unutmamak gerekiyor. Bu sadece sevk edilen miktar. Yani son kullanıcıya ulaşan miktar değil.

iphone x