iPhone 8’in Apple’a maliyeti ne kadar?

iphone 8 10

Apple’ın kısa süre önce 699 dolarlık etiket fiyatıyla satışa sunduğu iPhone 8, şirkete ne kadara mal oluyor? İşte bu sorunun yanıtı.

Bilindiği üzere Apple geçtiğimiz günlerde yeni nesil iPhone modelini satışa sunmuştu. iPhone 8, tatminkar bir teknik donanıma sahip olsa da tasarımsal anlamda iPhone X’in gölgesinde kalmıştı. Yine de Apple, iPhone 8’in fiyatını biraz düşük tutarak satış rakamlarını yükseltmeye çabaladı.

Peki iPhone 8’in Apple’a maliyeti ne kadar dersiniz? Bloomberg’in ortaya çıkardığı rapora göre, yeni nesil iPhone 8’in Cupertino merkezli şirkete maliyeti 247.51 dolar. Elbette bu maliyet tablosunun içerisinde Ar-Ge, lojistik ve pazarlama masrafları yer almıyor.

Geçtiğimiz seneye dönecek olursak, 649 dolardan duyurulan iPhone 7’nin 237.94 dolarlık bir maliyetinin olduğunu hatırlayabiliriz. Yani Apple, artan maliyet tablosu üzerinden 50 dolarlık bir zam yapmış gibi görünüyor. Bu zammın fazla abartılı olmadığını söylemek mümkün.

Elbette işe kar marjı tarafından bakarsak Apple’ın hem iPhone 7, hem de iPhone 8 tarafında fazlaca kar ettiğini söyleyebiliriz. Zaten Apple bu kadar kar marjı uygulamasa, dünyanın en büyük nakit rezervine sahip firması olması da pek mümkün değildi.

Konumuza dönecek olursak, iPhone 8 maliyet tablosundaki en pahalı parçanın telefonun ekranı olduğunu dile getirebiliriz. Zira ekranın Apple’a maliyeti yaklaşık olarak 32.50 dolar. Apple, GPU üretimini kendi bünyesine kaydırmasıyla iç donanım anlamında maliyeti düşürmüş durumda. Bu da ister istemez kullanıcıya olumlu olarak yansıdı diyebiliriz.