Apple, iPhone 7 serisini yeniledi. Tasarımsal olarak pek fazla yenilik getirmeyen 8 ve 8 Plus ikilisini neleri değiştirdiğine gelin hep beraber göz gezdirelim.
Bugün Türkiye saati ile 20’de başlayan Apple etkinliği, pek çok cihaz tanıtımın yanında anlamlı sahnelere de sahne oldu. Tam 10 yıl önce iPhone’un tanıtımıyla başlayan macera, bugün 8 ve 8 Plus’a kadar uzandı. Uzun süredir iPhone X’un gölgesi altında kalmış olsalar da, hala seriyi devam ettirmenin gururunu yaşayan iki cihaz var karşımızda.
Tanıdık Tasarım
Apple’ın, iPhone 7S ve 7S Plus olarak isimlendirmediği 8 ailesi, oldukça tanıdık bir yüzle karşımıza çıktı. İlk bakışta ayırt edilemeyen 7 ve 8 ailesinin ayrıldığı bazı noktalar da yok değil. Ancak Apple, iPhone X’un ön plana çıkması amacıyla asıl serisini biraz kenara itmiş durumda. Bu bağlamda 8 ve 8 Plus’ın, 2014 yılında tanıtılan 6 ve 6 Plus’a bile fazlasıyla benzediğini söyleyebiliriz.
Tasarımsal anlamda selefi haleften ayıran en temel özellik alüminyum yerine cam gövde kullanılması. Bu sayede kablosuz şarjı bünyesine ekleyen ve anten bantlarından (en azından arka tarafta) kurtulan 8 ailesi, iPhone X gibi çerçevelerde alüminyum malzemeyi kullanmaya devam ediyor. 3.5 mm kulaklık girişi yine yok, IP67 sertifikasıyla suya dayanıklılıksa sürüyor.
Ekran Boyutları da Aynı
Eh, ekran kısmında da çok büyük bir sürpriz yok. iPhone 8 4.7 inçlik, 8 Plus ise 5.5 inçlik paneller kullanıyor. Üstelik kullanılan çözünürlükler de birebir aynı. 8’de 750 x 1334, 8 Plus’ta 1080 x 1920’ye yer verilmiş.
Touch ID severlerin 8 ailesinde ısrarcı olduklarını hisseder gibiyim. iPhone X’in aksine 8 ve 8 Plus, iPhone’ların alametifarikası olan ana ekran tuşu ve dolayısıyla Touch ID’yi bulundurmaya devam ediyor.
Seri için Apple’ın en çok üzerinde durduğu konulardan bir tanesi de stereo hoparlörler oldu. İki model de eski versiyonlara göre çok daha geliştirilmiş bir ses deneyimi sunacak.
Kamera
Amerikalı şirket bir yeniliğini de kamera tarafında yapmış. Modeller 12 MP’lik ana kameralara sahip, 8 Plus’ın farkı ikinci bir kameraya sahip olması. iPhone X’dan farklı şekilde yatay yerleştirilen ikinci kamera, kalite kayıpsız 2 kat zoom yapmaya olanak tanıyacak. Telefonlarda kullanılan ortak ön kameranın çözünürlüğünde değişikliğe gerek görülmemiş ve 7 MP’lik bir algılayıcıya yer verilmiş. Yazılımsal yolla eklenen filtreler sayesinde parlak özçekimlere olanak tanıyacak olan ikili ayrıca, 1080p’de 240 kare saniyelik görüntü kaydıyla kullanıcılarını etkilemiş gibi duruyor.
Performans
iPhone 8 ve 8 Plus’ta bulunacak olan Apple A11 Bionic işlemci, önceki nesil A10 Fusion’a göre %70 daha fazla güç vaadi ile geliyor. İlk kez Apple tasarımı bir grafik işlemci bulunduran yonga seti, bunların yanında daha fazla güç verimliliği vaadini de unutmuyor.
Sonunda Hızlı Şarj
Özellik iPhone Plus kullanıcılarının sıklıkla şikayetçi olduğu noktalardan birisi olan hızlı şarj nihayet iPhone 8 ve 8 Plus’la birlikte karşımıza çıkıyor. Mamafih ikili de cam tasarımla birlikte kablosuz şarj da bulunuyor. Kısacası en radikal yeniliklerden bazılarının şarj konusunda olduğunu söyleyebiliriz.
Fiyat ve Çıkış Tarihi
Eski krallara karşı ufak yeniliklerle saha sürülen iPhone 8 ailesinin fiyatları neyse ki çok can yakıcı değil. Abilerini örnek almayan ikili, 64 GB’lık versiyonlarıyla sırasıyla 699 dolar ve 799 dolarlık fiyat etiketleriyle raflarda olacak. 256 GB’lık alternatifler ise 849 dolar ve 949 dolardan karşımıza çıkacaklar.
iPhone X, birtakım tedarik sorunları yüzünden kasım ayında yerini alacak. 8 ailesi ise bilakis 15 Eylül’de ön siparişe açılıp, 22 Eylül’de satılmaya başlayacak. İkilinin renk seçenekleri de çok heyecan verici değil. Önceden sıklıkla gördüğümüz altın, gümüş, uzay grisi olmak üzere 3 farklı seçenek karşımızda.