Intel: “İşlemci kıtlığı yakın zamanda bitmeyecek”

Intel

Akıllı telefonlardan otomobillere pek çok ürünün üretimini yavaşlatan işlemci kıtlığı hakkında konuşan Intel CEO’su, bu sorunun yakın zamanda çözülemeyeceğini söyledi.

Koronavirüs salgını yüzünden başta Çin olmak çeşitli ülkelerde uygulanan karantina kuralları ve pandemiye bağlı tedarik sorunları, pek çok alanda stok kıtlığına neden oldu. Bu süreçte en kötü etkilenen alanlardan biri de işlemci üretimi oldu. Gerek akıllı telefon üreticileri gerekse bilgisayar üreticileri yeni ürünler için gerekli işlemcileri ve yonga setlerini temin etmekte sorun yaşadı. Yaşanan bu işlemci kıtlığı nedeniyle pek çok şirket ürünleri konusunda tedarik sorunu yaşadı. Pandemi şartlarının biraz rahatlaması ile birlikte bu sorunların da yavaş yavaş geride kalacağı düşünülmüş olsa da, Intel durumun pek de böyle olmadığına dikkat çekiyor. Şirket, bir süredir devam eden işlemci kıtlığının yakın zamanda bitmeyeceğini belirtiyor.

Intel CEO'su çip sıkıntısının bitiş tarihini açıkladı

Konu hakkında CNBC’ye konuşan Intel CEO’su Pat Gelsinger, işlemci alanındaki stok sorununun 2024’e kadar tam anlamıyla çözülemeyeceğini söyledi. Gelsinger’a göre belli bazı üretim araçlarını yaratacak çip kapasitesi olmadığı için, ürünlerinde kullanacakları çipler hazır olan üreticiler bile üretimi yeniden hızlandırma konusunda sorun yaşayacak.

Pat Gelsinger’ın bu açıklaması pek çok sektör için kötü haber anlamına geliyor. Çünkü işlemci kıtlığı sadece akıllı telefon ve PC pazarını değil pek çok sektörü etkiliyor. Araba üreticileri ve oyun konsolu üreticileri bu sorundan nasibini alanlardan sadece birkaçı.

Intel’in GPU üretimindeki en önemli rakipleri olan AMD ve Nvidia daha önce yaptıkları açıklamalarda stok sorununun 2022’nin ikinci yarısında biraz düzeleceğini söylemişti. Ancak her iki şirketin yöneticileri de bu sorunun tam olarak ne zaman düzeleceği konusunda net bir tarih vermekten kaçındı. Bu durum Intel gibi AMD ve Nvidia’nın da bu sorunun yakın zamanda çözüleceği konusunda çok umutlu olmadığını düşündürüyor.

3 Mayıs Dünya corona virüs tablosu