Instagram like sayılarını gizlemekte çok ciddi

instagram yeni ozellik 1

Facebook’un popüler foto/video paylaşım uygulaması Instagram like sayılarını gizlemek konusunda çok ciddi olduğunu yeni hamlesiyle ispatladı.

Servis geçtiğimiz aylarda, like sayılarını gizleyeceğini açıkladığında, like sayılarının yüksekliği sayesinde “müşteri” bulup reklam satan Instagram fenomenlerini paniğe sürüklemişti. Like sayıları gizlendiğinde, sıradan bir Instagram kulllanıcısından farkını belli etmekte zorlanacak fenomenlerin markalarla reklam sözleşmesi yapması zorlaşacaktı.

Cahil toplumlar sürü psikolojisiyle yaşıyormuş

Instagram’ın CEO’su şimdi, İngiltere, Kanada, İrlanda, Avustralya, Brezilya Yeni Zelanda ve İtalya’da testine başladıkları bu like saklama uygulamasının sonuçları hakkında bilgi verdi. Ayrıca büyük bri sürpriz yaparak testi ABD’ye de uygulayacaklarını açıkladı. Çok yüksek sayıda kullanıcıya sahip ABD’de Like sayılarını gizlemek demek, bütün dünyaya örnek olan ve Instagram’dan servet kazanan ABD’li fenomenlerin gelir kapılarını baltalamak anlamına geliyor.

Instgaram CEO’u Tracie Ellis Ross’a göre Instagram’ın birincil önceliği fenomenleri zengin etmek değil, kullanıcılarının psikolojilerini olumsuz etkilemeyen bir sosyal medya servisi kurmak.

Bu aynı zamanda tüm Facebook eko sisteminin de yeni mottosu haline gelmiş durumda. Çünkü pek çok üniversitede yapılan araştırmalar, özellikle Facebook’un yaygınlaştırdığı Like sisteminin gençlerin psikolojisini bozduğunu gösteriyor.

İnsanların artık sadece Like almak için yaşadığı, hayatlarını Like alacak görseller oluşturmak için şekillendirdiği hatırlatılıyor. Bu da bireylerin ruh sağlığını bozan bir etki yaratıyor.

Like saklama testinin sonuçlarına göre, 2 bin ile 50 bin arasında takipçiye sahip “orta halli fenomenlerin” test sonrasındaki like sayılarında %3 ile %15 arasında düşüş gözlenmiş. bu da önemli sayıda kullanıcının bir fotoğrafı veya videoyu sadece başkaları beğendiği için beğendiğini gösteriyor.

HALO TV dizisinin çekimleri başladı

Like sayılarındaki düşüş ise eğitim seviyesi ile ters orantılı. Yani bir ülkedeki eğitim seviyesi  yüksekse, Like sayılarını gizledikten sonra ölçülen like sayısındaki azalış düşük oranda gerçekleşiyor. Eğitim seviyesi düşükse, like sayısındaki düşüş oranı büyüyor. Brezilya’da like sayısı %15 oranında düşerken İngiltere’de %4, Japonya’da %5 oranında düşüş gözlenmiş. Bu da bilinçli toplumlarda bireylerin sürü psikolojisine kapılmadan beğeni yaptığını gösteriyor. Eğitim sevesiyesi düşük toplumlarda ise sosyal medyadaki beğeniler daha fazla sürü psikolojisi ile gerçekleşiyor. Diğer bir deyişle, cahil toplumlarda sosyal medya kullanıcıları başkalarının beğendikleri değerleri beğenme eğilimi gösteriyor.

Hatta en yüksek eğitim seviyesine sahip İngiltere ve Japonya’daki testlerde, 100 bin ile 1 milyon takipçiye sahip “selebriti fenomenlerin” testlerinde, like sayılarını saklamanın pozitif etkiye neden olduğu anlaşılmış. Bu “çok popüler” fenomenlerin like sayısı %1 ile %7 arasında artmış. Bir diğer deyişle, insanlar eskiden yüzbinlerce like aldıkları görünen bu fenomenleri beğenmenin sürü psikolojisine dahil olmak anlamına geldiğini düşünüp like basmaktan çekinirken, like sayıları gizlenince, daha özgür ve rahat şekilde like tuşuna basmışlar.