Instagram’da, takipçilerine nasıl daha güzel makyaj yapabileceklerini anlatan sosyal medya uyanıklarının videonun ortasında markalar tavsiye etmesi, ya da “ben bu çayı içip 250 kilo vererek mankenler gibi oldum,” diye yalanlar basmaları sizin de dikkatinizi çekiyordur. İşte Instagram, bu maym… fenomenlere kafayı taktı. Peki Instagram ne yapacak?
İngiltere’de tüketiciyi koruma kurumlarının yaptığı araştırmaya göre, sosyal medya fenomenleri, takipçilerini yanıltan yayın yapmadan duramıyor. Yasalar gereği, reklam ücreti aldıkları ürünler hakkında yayın sırasında bilgi verip o yayında reklam olduğunu duyurmaları gerekiyor. Ancak sosyal medya maym… fenomenlerinin bunu yapmadıkları ve aldıkları reklamı duyurmadan kullanıcılara ürün tavsiyesi yaptıkları belirleniyor. Şimdi Instagram gizli reklam yapan fenomenler için çemberi daraltmaya hazırlanıyor.
Instagram gizli reklama karşı savaş açıyor
Bu sorun, yasalar nedeniyle, Instagram’ın da başını ağrıtıyor. Yapılan yayınlardan Intagram da sorumlu olduğu için şirket Avrupa Birliği’nden dev cezalar almadan önce kullanıcılarını kandıran Influencer’ları durdurma kararı aldı.
Instagram, bu tür içerikleri tespit edecek ve İngiltere’deki gerekli reklam/yayınclık kurumlarına bildirecek bir araç hazırlıyor.
Bu araçta içerik üreticisi, aldığı reklam hakkında detayları verecek, ürünün ismi, yaptığı sözleşmenin detayları ve ücret bilgisi gibi verileri girecek. Bu veriler ilgili yasal kurumlara ulaştırılacak. Böylece hem Influencer’ların vergilendirilmesi kolaylaşacak, hem de takipçilerine reklam konusunda bilgi verip vermediği de kontrol edilecek.
Assassin’s Creed Valhalla için 7 dakikalık oyun içi video
Öte yandan, bir influencer’ın rapor etmediği reklam gelirinin banka hesaplarında fark edilmesi, videosunda ilgili uyarıların yer almaması gibi durumlar halinde çok sert cezalar mümkün olacak.
Aynı cezalar şu anda Türkiye’de de yer alıyor. Basın yayın kuruluşları, reklam olarak yayınlanan içeriklerin okura/izleyiciye belirtilmesi şartına tabiler. Bu yasaya aykırı olarak gizli reklam yapan basın yayın kuruluşlarına yüz binlerce liralık cezalar kesilebiliyor. Aynı şekilde sosyal medya fenomenleri de kazançları karşılığında vergi ödeme yükümlülüğü olan basın/yayın işletmeleri olarak kabul ediliyorlar ve bu reklam yasalarına tabiler.