İnsan beyni nasıl gelişti? İşte cevabı

Parkinson hastalığının belirtilerinden

Fareler üzerinde yapılan deneyler, bilim adamlarının modern insanlarda ve en yakın akrabamız Neandertallerde beyin gelişimindeki bazı önemli farklılıkları belirlemelerine yardımcı oldu.

İnsan beyni nasıl gelişti? İşte cevabı. Atalarımız Neandertallerden ayrıldıktan sonra, yaklaşık yüz amino asit değişikliğe uğradı ve neredeyse tüm modern insanlara yayıldı. Bu değişimin arkasındaki neden, tüm bu süre boyunca bilim adamlarını şaşırtmıştı. Bununla birlikte, vücudumuzdaki hücre bölünmesi sırasında kromozomların veya genetik materyalin taşıyıcılarının yavru hücrelere dağıtılmasında aracı olan üç proteinde amino asit değişikliklerinin altısının meydana geldiği bulundu.

İnsan beyni nasıl gelişti

Almanya’daki Max Planck Moleküler Hücre Biyolojisi ve Genetiği Enstitüsü ve Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, daha derine inmek için farelerde modern insan varyantlarını tanıttılar. Altı amino asit pozisyonu hem farelerde hem de Neandertallerde aynı olarak bulunuyor.

İnsan beyni nasıl gelişti

İnsan beyni nasıl gelişti? İşte cevabı

Bu nedenle, fareler bilim adamlarına insan beyninin gelişimini incelemek için bir model sağlıyor. Science Advances’te yayınlanan çalışmanın baş yazarı genetikçi Felipe Mora-Bermúdezunu bunu “Proteinlerin ikisinde bulunan üç modern insan amino asidinin, kromozomların hücre bölünmesi için hazırlandığı bir faz olan daha uzun bir metafaza neden olduğunu bulduk ve bu, kromozomlar nöral kök hücrelerin yavru hücrelerine dağıtıldığında tıpkı modern insanlarda olduğu gibi daha az hatayla sonuçlanıyor.” diye açıklıyor.

İnsan beyni nasıl gelişti

Neandertallerdeki amino asit setinin ters etki yapıp yapmadığını araştıran araştırmacılar, beyin organoidlerine atalardan kalma amino asitleri tanıttılar. Bunlar, insan kök hücreleri kullanılarak laboratuvarda hücre kültürü kaplarında büyütülebilen küçük organ benzeri yapılar. Beyin organoidleri, erken insan beyni gelişiminin özelliklerini taklit ediyor. Bu durumda ekip, metafazın daha kısa olduğunu ve kromozom dağılımındaki hata sayısının da daha fazla olduğunu kaydetti. Mora-Bermúdez, modern insandaki amino asitlerin kromozom dağılımında daha az hatadan sorumlu olduğunu açıkladı. Mora-Bermudez, “Trizomi ve kanser gibi hastalıklarda görülebileceği gibi, kromozom sayısında hatalar olması genellikle hücreler için iyi bir fikir değildir” dedi.

Nvidia’nın yeni nesil ekran kartlarını tanıtacak