İkinci El Elektrikli Araç Satın Alırken Çarpılmayın

Elektrikli Araç

Ülkemizdeki sayıları 30 bini aşan elektrikli araçlar, ikinci el pazarında da yerini almaya başladı. Artık belirli kilometre ve yaşa ulaşan elektriklilerin de tıpkı konvansiyonel motorlu araçlar gibi satın alınmadan önce belirli kontrollerden geçmesi tavsiye ediliyor.  

 İkinci el elektrikli araçların pil sağlığı e hayati önem taşıyor. Hasar gören ya da su alan bataryalar, zaman içinde çok yüksek maliyetlere sebep oluyor.

Bu ürünler yüksek tork sebebiyle lastik, fren ve süspansiyon elemanlarının çabuk aşınabiliyor. Bu parçaların mutlaka kontrol edilmesi şart. Bu yüzden de aracların lifte kaldırılarak pilin fiziki durumunun kontrolünün sağlanması çok önemli.

İstanbul gibi zorlu yol şartları olan şehirlerde aracın altının kasislere vurabildiğini ve pilin zarar gördüğü bir gerçek.

Bazı elektrikli modeller yaşları gereği üretici garantisinden çıkmak üzere, bu araçların mutlaka işinde ehil olan servisler tarafından düzenli olarak bakımı yapılmış mı, araştırılması gerekiyor.

Şiddetli bir alt darbe pilin fiziksel durumunu ciddi anlamda bozuyor.

 Elektrikli Araç

Kilometre ve pil sağlığı tespiti yapılmalı

Özel elektronik tespit cihazları ile elektrikli araçların kilometre tespitinin yapıldığını ve yapılan kilometreyle, ilk günden bu yana gerçekleştirilen şarjın birbirini tutup tutmadığına bakmanız büyük önem taşıyor.

Şarj ömrü tıpkı telefonlarda olduğu gibi zaman içerisinde kısalıyor. Çok kilometre yapmış bir elektrikli aracın otomatikman pil sağlığı da düşüyor. Pilin değişimi ise gerçekten çok maliyetli.

Diğer yandan elektrikli motorların soğutma sisteminde kaçaklar olması da büyük maliyetlere yol açabilir, bu kaçaklara da bakılmalı.

 Radarlara ve lidarlara da dikkat edilmeli

Elektrikli araçların deneysel bir yönü var ve bu araçlar  birçok adaptif güvenlik sistemiyle donatılmış durumda. Bu sistemler kazalarda zarar görebilirler.

Otonom, yarı otonom sürüş sistemleri gibi birçok radar ve lidar kullanan gelişmiş sistemler hasar sonrası doğru tamirat ve kalibrasyona ihtiyaç duyar. Bu donanımların doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilirse önemli bir masraftan da kurtulmuş olursunuz.

MG Cyberster, 2024 Yazında Türkiye’de